вівторок, 18 грудня 2018 15:45

Ющенко: Навчіться шанувати духовне, а не сало з ковбасою

Ющенко: Навчіться шанувати духовне, а не сало з ковбасою
"Ми потребуємо десовєтизації наших мізків", - каже третій президент Віктор Ющенко. Фото: Facebook.com/president.ukraine

Українцям треба навчитися шанувати національну церкву. Про це сказав третій президент Віктор Ющенко журналістам у вівторок.

"Творення Української помісної церкви - одна з великих подій. Дві третини українців не усвідомлюють це. Можливо, тут є якась логіка. Якщо 300 років жили під чужою церквою та нас привчили, що треба кланятися чужій церкві, говорити чужою мовою, мати чужу пам'ять. Ходити вулицями, де павліки морозови чи чапаєви стоять.

Ми потребуємо десовєтизації наших мізків.

У болгара, грека, поляка, грузина чи вірмена немає дискусії: є місце на твоїй території національній церкві чи немає? Вони живуть десятками років у своїх помісних церквах. Болгарську церкву 75 років не визнавали, грузинську - 25. Ми тільки прийшли до цього вселенського визнання. Попереду ще дуже багато політичних контактів.

Коли мені кажуть, що церкву створюють тільки священики чи паства, це велика помилка. Підніміть історію всіх вселенських соборів. Їх завжди організовують якісь імператори.

Церква і світське суспільство - це двоє легень одного національного організму. Не можемо відділяти одне від одного. Ми український духовний світ носимо у тому самому серці, в якому носимо свій патріотизм. Як у вас можна відділити світське начало і духовне? Та ніяк. Ви є носієм того і того. Тому не треба вправлятися в "академізмі", коли церква це начебто одне і далеке і це вас не стосується, це начебто попи щось там роблять. Ні, церкву робите ви. Без влади ні одна церква не ставала світочем держави, нації. І не треба лукавити.

До Української церкви перейде абсолютна більшість московських попів

Знаю, що до Української церкви перейде абсолютна більшість московських попів. Розумні - зараз. Інші, можливо, за 5-40 років. Але перейдуть.

Як ти живеш на цій землі та не маєш духовної шани до неї? Як ти поясниш це своїм дітям? Це вибір: чи ти слугуєш нації, державі? Чи ти слугуєш іншій, яка освячує С-300.

Українцям треба навчитися шанувати національну церкву. Якщо хочете, щоб ви були успішні, була злагода. У світі немає прикладу, де нація, яка не вирішила питання гармонії, внутрішньої духовної інтеграції, мала високі економічні здобутки, соціальні стандарти. Це байки. Навчіться жити в одній родині. Вибачте, якщо вас церква не об'єднує, що вас може об'єднати? Сало? Ковбаса? Ви ж людина, ви ж не тварина. Ви ж духом живете спочатку.

І коли питання доходить до нашого духовного центру, ми починаємо коментувати: там на 3 дні пізніше, на 3 дні раніше, там не прийняли щось інше. Шановні, та найголовніше - це канонічна, відповідно до церковного порядку, з визнанням Матері-церкви Українська автокефальна церква. Вперше із 1686-го. Ну що ми копаємося у якихось там нюансах? Якщо будемо це робити, ми ніколи не побачимо нашого головного свята", - сказав Віктор Ющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Притула про створення Православної церкви: "Усе тільки починається"

15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий Собор, на якому представники 3 православних церков України ухвалили рішення про утворення Помісної церкви та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко: Навчіться шанувати духовне, а не сало з ковбасою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути