середа, 30 січня 2008 09:32

Ющенко і Тимошенко не можуть поділити суди

Новий виток протистояння між прем"єром і президентом розгортається навколо системи судової влади. Уряд Юлії Тимошенко збирається скасувати вищі спеціалізовані суди. Президент Віктор Ющенко проти - він намагається зберегти свій контроль за судовою системою.

Нова концепція судового устрою "від Кабміну" передбачає ліквідацію вищих спецсудів через їх неефективність, пише газета "Дело".

"Ми хочемо спростити модель судової системи та зробити її доступнішою для громадян", - пояснив виданню урядові ініціативи заступник міністра юстиції Євген Корнейчук.

Так, за інформацією голови Верховного Суду Василя Онопенка (який є одним з ініціаторів скорочення судових інстанцій) Господарська палата ВСУ скасовує 88% рішень Вищого господарського суду.

"Невиправдана розгалуженість судів призводить до зайвих витрат бюджетних коштів", - зазначає заступник голови комітету з правосуддя, представник БЮТ Олена Шустик.

Тим часом джерела в Секретаріаті президента стверджують, що ідея відмови від вищих спецсудів переслідує одну мету - віддати контроль над судовою вертикаллю в руки голови ВСУ Василя Онопенка, а в його особі - БЮТ і прем"єру Юлії Тимошенко.

"Адже голови палат у ВСУ призначаються пленумом ВСУ за поданням його голови. А після свого призначення як керівники палат Верховного Суду вони знаходяться в адміністративному підпорядкуванні голові ВСУ", - пояснює газета.

У Секретаріаті голови держави наполягають на альтернативному законопроекті, який припускає збереження інституту вищих спецсудів і вже зареєстрований в парламенті. Проте прагнення президента зберегти існуючу судову модель, на думку журналістів, також не можна назвати політично безкорисливим.

Зокрема, в проекті "від СП" пропонується зберегти за президентом право призначати голів та заступників в місцевих, апеляційних і вищих спеціалізованих судах.

Тим часом в законопроекті членів парламентського комітету з правосуддя право призначати на адміністративні посади і звільняти з них віддається Раді суддів України без перехідного періоду. На цьому раніше наполягав З"їзд суддів України. Нагадаємо, в травні 2007 року Конституційний Суд визнав невідповідним Основному закону право президента призначати і звільняти голів судів та їх заступників.

За матеріалом: NEWSru.UA.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко і Тимошенко не можуть поділити суди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути