пʼятниця, 18 жовтня 2019 22:46

Уряд закликають обрати уповноваженного з питань мови

Уряд закликають обрати уповноваженного з питань мови
Просять визначитися з мовним омбудсменом. Фото: vlasno.info

Активісти закликали уряд призначити "захисника" для української мови. Текст звернення опублікували на Порталі мовної політики.

У тексті йдеться про реалізацію закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та про призначення мовного омбудсмена. Активісти зауважили, що претендентів на цю посаду досі немає. Також кабмін не передбачив видатків на реалізацію закону, повідомили в Укрінформ.

Також у зверненні зауважили й порушення вищезгаданого закону, згідно якого омбудсмена мали призначити ще до 16 жовтня. А ще раніше мали б розглянути проект змін до держбюджету на нинішній рік у частині, яка стосувалася діяльності Національної комісії зі стандартів державної мови та уповноваженого із захисту державної мови.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" став чинним 16 липня. Згідно з його положеннями, уряд мав створити Національну комісію зі стандартів державної мови і обрати мовного омбудсмена.

Уповноважений захищати мову розглядав би скарги та зміг штрафувати суб'єкти господарювання за порушення вимог закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді відреагували на критику щодо невиконання мовного закону

"Чому це призначення важливе? Досі немає відповідального за захист української мови як державної та немає кому від імені держави захищати права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг у сферах суспільного життя на всій території України й усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою", - повідомляє рух "Українська дія" у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Уряд закликають обрати уповноваженного з питань мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути