вівторок, 30 вересня 2008 08:38

Українські євреї вимагають визнання Ізраїлем Голодомору

Український єврейський комітет заявляє про свою незгоду зі словами посла Держави Ізраїль в Україні Зіни Калай-Клайтман про те, що Ізраїль не визнає Голодомор 1932-33 рр. актом геноциду українського народу.

Як йдеться у заяві УЄК, комітет буде "послідовно і рішуче добиватися визнання Ізраїлем Голодомору 1932-33 рр. актом геноциду українського народу".

У заяві зазначається, що в ході численних зустрічей з представниками ізраїльської політичної еліти, депутатами Кнесету, членами уряду Ізраїлю і головами парламентських комітетів, які були присвячені питанню визнання Голодомору, члени УЄК "не побачили неприйняття цієї ідеї і не почули думок, які роблять цю ідею нереалізовуваною".

"Єдине, з чим ми зіткнулися – з відсутністю інформації про Голодомор в Ізраїлі, і з побоюваннями, що таке визнання може зашкодити двостороннім ізраїльсько-російським відносинам. Основний внесок у появу подібних побоювань внесли не ізраїльські політики, журналісти і громадські діячі, а окремі представники Верховної Ради України, які в попередньому парламентському скликанні намагалися займатися міжпарламентськими зв`язками України і Ізраїлю", йдеться у заяві.

УЄК запевняє, що продовжить інформувати ізраїльську громадськість і політичну еліту про трагедію Голодомору в Україні. В Єрусалимі наприкінці 2007 року відбулася виставка історичних документів на дану тему. Український єврейський комітет працює над встановленням Меморіального знаку жертвам Голодомору в Ізраїлі, а також добивається визнання Кнесетом Ізраїлю Голодомору 1932-33 рр. актом геноциду українського народу.

29-30 жовтня за ініціативи УЄК відбудеться міжнародна конференція з питань українсько-єврейських відносин, у ході якої окремим пунктом обговорюватиметься питання про необхідність офіційного визнання Голодомору 1932-33 рр. актом геноциду українського народу Кнесетом Ізраїлю, зазначається у заяві.

Український єврейський комітет висловлює солідарність з українським народом у скорботі за жертвами Голодомору 1932-33 рр. і вважає, що світ повинен дізнатися правду про винуватців, жертви і причини цієї національної трагедії – сказано в заяві.

УЄК – єврейська неурядова організація України, до складу якої входять впливові політики і бізнесмени. Президент УЄК – народний депутат України Олександр Фельдман.

Як повідомлялося, в інтерв`ю тижневику "Дзеркало тижня" (27 вересня - 3 жовтня) посол Ізраїлю в Україні Калай-Клайтман заявила: "Ізраїль не може визнати Голодомор актом етнічного геноциду".

"Ізраїль визнає актом геноциду те, що визнане міжнародним правом. А саме: геноцидом вважається знищення за етнічною приналежністю. Таким, зокрема, був Голокост", - пояснила вона.

Водночас, за словами дипломата, Ізраїль визнає, що Голодомор був найбільшою трагедією українського народу, і закликає до його подальшого вивчення.

"Позиція Ізраїлю полягає також у тому, що наша країна підтримує ті резолюції міжнародних організацій, наприклад ЮНЕСКО, в яких зазначається, що, по-перше, трагедія Голодомору не повинна повторитися, по-друге, вона повинна вивчатися в усьому світі", - заявила Калай-Клайтман, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Українські євреї вимагають визнання Ізраїлем Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути