субота, 10 травня 2008 17:27

Україні радять запровадити екологічний податок

Без прийняття законів з охорони навколишнього середовища Україна не просунеться у переговорах про членство у Євросоюзі.

Так вважає експерт з питань захисту довкілля українсько-європейського дорадчого центру з питань адаптації законодавства Юріс Озолінс.

В Україні не існує чіткої законодавчої бази захисту довкілля, а ті нормативи що існують абсолютно не відповідають європейським нормам, каже експерт. Натомість забруднення водоймищ, надмірні викиди в атмосферу провокують кризу довкілля. Аби убезпечити людей влада має терміново розробити стратегію охорони навколишнього середовища, переконаний Юріс Озолінс.

"Ця стратегія має підказати, де в першу чергу і як братися за величезну проблему охорони довкілля. Треба ще раз уважно обдумати, що можна зробити просто нормуванням, примусовими методами, а що оподаткувати. Очевидно, що законодавство має бути переглянуте якраз в цьому розділі", - сказав Озолінс.

Експерт радить стягувати з українців екологічний податок, який платять усі жителі країн-членів Євросоюзу.

На думку Озолінса, цю норму в Україні запровадити буде досить важко, особливо на промисловому сході країни через сильне політичне лобі.

Однак економічна доцільність виходу на європейські ринки може змінити екологічну свідомість в Україні.

"Екологія – це винятково сильна зброя, коли треба прибрати конкурента. Якщо ваші суперники докажуть, що люди на Донбасі хворіють більше, ніж в інших містах, то ваша продукція може зустріти бойкот чи ембарго в країнах ЄС", - констатує експерт, повідомляє Німецька хвиля.

Зараз ви читаєте новину «Україні радять запровадити екологічний податок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути