Ексклюзиви
середа, 16 квітня 2014 17:30

Україні необхідна війна з олігархами — журналіст

Україні необхідна війна з олігархами — журналіст
фото: vybor.ua

Нова влада показала, що в ній немає людей, здатних приймати рішення. Україна досі ментально не готова до постановки і виконання стратегічних завдань. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів журналіст Віктор Мороз.

"Немає культури вироблення рішень. Це склалося історично. Ми були шматком монстра під назвою СРСР. Рішення продукували в Білокам'яній", - зауважив він.

Мороз вважає, що війна з олігархами конче потрібна Україні. Доки не знищимо їх, країна не рухатиметься вперед.

"Є світовий досвід. Наприклад, у середині 1980-х британський прем'єр Марґарет Тетчер провела приватизацію інфраструктурних галузей – каналізація, вода, електрика. Віддала державну власність ефективному власнику, аби реконструював її. Однак не спрацювало. Тому лейбористи на чолі з Тоні Блером запропонували провести ревізію приватизації. Тобто переглянути умови, на яких підприємства перейшли під контроль нинішніх власників. 1997 року Велика Британія прийняла одноразовий "податок на вітер". Багатії поділилися з народом – заплатили добрячу копійку. У нас, за попередніми підрахунками економістів, зараз так само за кілька місяців можна отримати близько 20 мільярдів доларів із великих підприємств. Олігархи сплачують мізерну ренту за використання копалин. Уже й метал не хочуть робити у своїх мартенах ХІХ століття, бо енергії використовують у п'ять-шість разів більше. Тому тупо продають руду. Модернізацією не займаються. Якщо у країнах Східної Європи робітникам платять із кожної одиниці собівартості 30–50 відсотків, то у нас – 3–5. Звідти й мільярди", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Україні необхідна війна з олігархами — журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути