Ексклюзиви
середа, 28 липня 2021 16:42

Україна збирається купити корабель, не пристосований для захисту чорноморського узбережжя – експерт

Україна збирається купити корабель, не пристосований для захисту чорноморського узбережжя – експерт
Експерт Гліб Канєвський: "Україна хоче купити в Туреччині корабель, не пристосований для захисту Чорноморського узбережжя". Фото: Українське радіо

Військово-політичне керівництво держави заявило про купівлю в Туреччині корвету класу "Ада", який не пристосований для охорони чорноморського та азовського узбережжя України і може стати легкою мішенню для флоту Росії. Більше того купівля кораблів такого класу суперечить затвердженій стратегії розвитку Військово-морських сил України.

Про це повідомив експерт Гліб Канєвський у статті "Москітний флот чи турецькі корвети? Чому влада відмовляється від стратегії ВМС" для "Української правди".

Експерт зазначає, що у 2018 році була затверджена стратегія ВМС України до 2035 року, яка визначила формування москітного флоту ключовим завданням для забезпечення захисту національних інтересів в територіальних водах України.

"Москітний флот характеризується великою кількістю бойових катерів, які мають високу швидкість, тому здатні наносити раптові масовані удари по супротивнику. Основна місія для національного москітного флоту – це асиметрична відповідь на загрози, які несе переважаючий Чорноморський флот РФ", - пояснює автор.

За його словами, стратегія передбачає, що легкі та маневрені катери виконуватимуть практично весь спектр завдань на рівні з великими надводними кораблями, а недалеко від узбережжя навіть матимуть тактичну перевагу над застарілими та неповороткими російськими судами.

"Та головне, москітний флот ідеально підходить для охорони чорноморського та азовського узбережжя, економічних зон в територіальних водах, острову Зміїний та інших важливих об'єктів", - підкреслює Канєвський.

Водночас військово-політичне керівництво країни цього року прийняло політичне рішення, яке в принципі суперечить цій стратегії.

"Вище військово-політичне керівництво вирішило не чекати, поки буде завершено перший етап розбудови москітного флоту до 2030 року, а одразу замовило корвет класу "Ада" в Туреччині, за який тільки цього року заплатять 3,4 млрд грн. Тобто майже весь бюджет на модернізацію Військово-морських сил", - наголошує автор.

"Загалом корвети використовують для військових спецоперацій далеко від лінії узбережжя, що не є на часі для викликів, які стоять перед Києвом у Чорному та Азовському морях", - йдеться у статті.

Вважає недоречною купівлю турецького корвета і один із авторів стратегії розвитку ВМС, колишній заступник начальника штаба ВМС Андрій Риженко. "По-перше, немає сенсу купувати корвет, який коштує в 5-6 разів дорожче за один сучасний американський катер, якщо першочерговою задачею є захист прибережних територій. По-друге, наразі відсутня необхідна військово-морська база для розташування корвету, на підготовку якої також потрібні ресурси та час. А по-третє, корвет є легкою ціллю для атаки флотилії РФ", - говорить він.

При цьому стало відомо, що наразі не йдеться про купівлю корвету в Туреччині. Генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман не підтвердив закладку першого корвету для ВМС ЗСУ у Туреччині, про яку раніше говорив президент Володимир Зеленський. За словами Генконсула, йдеться лише про підписання рамкової угоди.

Зараз ви читаєте новину «Україна збирається купити корабель, не пристосований для захисту чорноморського узбережжя – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути