Ексклюзиви
понеділок, 14 квітня 2014 18:11

Україна за тиждень втратить Донецьк та Луганськ - Ларцев

Україна за тиждень втратить Донецьк та Луганськ - Ларцев
Володимир Ларцев.Фото: obozrevatel.com

Завдання номер один для нинішньої української влади - вибити з-під ніг сепаратистів ідеологічну основу та провести жорстку антитерористичну операцію.

Про це в інтерв'ю для Gazeta.ua розповів полковник у відставці, доктор філософських наук Володимир Ларцев.

Які причини сепаратизму на Сході?

- Існують великі культурні, мовні та світоглядні відмінності між мешканцями Сходу, Центральної та Західної України. Не менш важливим є соціальний фактор - відсутність на східних теренах сформованого громадянського суспільства. Люди живуть за феодально-рабською системою. Великі робочі колективи стали рабами своїх працедавців, таких як Ахметов, Колєсніков, Єфремов. Про яку самостійність і свободу думки можна говорити!

Яка тут роль олігархів?

- Місцеві олігархи розкрадають регіон, розвитку немає, рівень життя простих людей низький. Більшість власників великих підприємств Сходу підтримували в минулому Януковича. Рано чи пізно нинішня влада почне їх усіх утискати. Аби виторгувати собі преференції вони всіляко намагаються додатково збурити народ, можливо, підтримують матеріально. Все це робиться для того, аби потім виступити в ролі перемовників. Як цього домагався Ахметов. Вони показують свою значущість, аби потім їх влада не чіпала, не націоналізовувала підприємства та не відбирала капітал. Спекулювання на темі сепаратизму - ще один спосіб уникнути перекривання тіньових схем, які так збагачують олігархів.

Як оцінюєте дії уряду в боротьбі із сепаратизмом?

- Ці дії бездарні! Треба було реально оцінювати ситуацію. На хвилі Майдану до влади прийшли нові люди. Вони не хочуть зрозуміти колосальну різницю між регіонами країни. Хтось прагне звести рахунки, деякі - додатково покласти руку на грошові потоки та капітал попередніх власників. Політики просто помінялись місцями. Суть влади не змінилась. Вона залишилась олігархічною. Сьогодні влада належить лідерам "Батьківщини". Це ті самі олігархи, які побули в опозиції, не так системно крали і які не можуть думати по-іншому. Тому вони й роблять помилку за помилкою. За неофіційною інформацією, Тимошенко і відповідно нинішня влада працює на Росію. Григорій Омельченко раніше заявляв, що в 2004 році ФСБ завербувало Тимошенко. Вона не просто так підписала газовий контракт, який всю країну поставив на коліна. Тимошенко винна у багатьох проблемах, які зараз "повипливали".

Які помилки влади призвели до дестабілізації ситуації?

- В жодному випадку не можна було в одну мить ліквідовувати "Беркут". Треба було з усім розібратись і винних судити. А так частина професійних озброєних бойовиків втекла, інші долучились до бандитських формувань, а деякі до Росії попросились. Не можна було відмінювати мовний Закон Колєснікова. Адеж усі ці дії порушили культурний та ідеологічний баланс в країні. Також треба було домовлятись з регіональними елітами, а не цькувати їх та залякувати. Аваков повинен діяти по-державницьки, а не зводити особисті рахунки з Кернесом, Добкіним та Єфремовом. Спершу треба було домовитись, провести вибори, а опісля - наводити порядок.

Наскільки важлива роль Росії в розпалюванні сепаратистських настроїв в Україні?

- Росія намагається відновити імперію. В Москві уже ні з ким і ні з чим не рахуються. Вони хочуть знищити Україну як цілісну державу. Їхня мета -створити тут буферну зону, аби унеможливити прихід військ НАТО, діяльність ЄС. Росія хоче бачити Україну аморфною, слабкою, роздробленою, повністю підконтрольною.

Які є шляхи вирішення проблеми сепаратизму на Сході?

- Нинішні події свідчать, що час ми уже втратили. Раніше ще можна було зберегти унітарну державу, домовитись. Зараз це вже нереально. Тому першочергово треба вибити ідеологічне підґрунтя з-під ніг українських сепаратистів, аби ментально відрізати їх від російських спецпризначенців. Тобто прийняти закон про російську мову як другу державну та Закон про федералізацію. Через деякий час застосувати силу та остаточно ліквідувати російських бойовиків. Головне - відтягнути час, провести президентські вибори, встановити легітимну владу, а потім можна дипломатично відійти від ідеї федералізації. Основне - вкласти в слово федералізація необхідний для України зміст.

Наскільки ефективна антитерористична операція, яку проводить влада?

- Поки що ніякої операції я не бачив. Вона повинна бути жорсткою, організована за допомогою усіх спецпідрозділів. Якщо впродовж тижня цього не зробити, то Донецька та Луганська області просто відпадуть як територіальні одинці. Я, як колишній військовий і аналітик, можу це спрогнозувати. Класичні схеми захоплення влади, про які ще Ленін говорив, нині активно реалізуються. У нас один вихід - або пан, або пропав.

 

Зараз ви читаєте новину «Україна за тиждень втратить Донецьк та Луганськ - Ларцев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути