четвер, 21 листопада 2019 09:59

Україна проти Росії: що обговорять на перших слуханнях у Гаазі

Україна проти Росії: що обговорять на перших слуханнях у Гаазі
Україна сподівається, що суд в Гаазі оперативно розгляне "морську справу". Фото: fakty.com.ua

21 листопада в Гаазі відбудуться перші процесуальні слухання Морського трибуналу у справі про порушення імунітету трьох українських кораблів і 24 членів їх екіпажів за Конвенцією ООН з морського права. Київ сподівається на оперативний розгляд справи.

Про це заявила заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль в Гаазі, повідомляє Укрінформ.

"Україна відстоює позицію необхідності якнайшвидшого розгляду справи по суті, не дивлячись на те, що предметом справи є одне просте запитання - кричуще порушення Росією фундаментального принципу міжнародного звичаєвого і морського права - абсолютного імунітету військових судів і членів їх екіпажів", - зазначила Зеркаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеркаль заявила про відставку через політичну систему Зеленського

За її словами, на слуханнях будуть обговорювати тимчасові рамки розгляду справи, питання транспарентності, тобто публічного доступу до матеріалів справи, будуть затверджуватися процесуальні документи, зокрема регламент Арбітражного трибуналу.

"Хоча Росія намагається довести, що вона мала право захопити іноземні військово-морські судна і їх екіпажі, незважаючи на їх абсолютний імунітет, який передбачає заборону їх захоплення, утримання і здійснення проти них будь-якої іноземної юрисдикції. Ми сподіваємося на мудрість і професіоналізм членів Арбітражного трибуналу, а також на оперативний розгляд справи по суті", - зазначила заступниця глави МЗС.

За словами Олени Зеркаль, якщо Росія програє в суді ООН, то її на міжнародному рівні визнають країною, яка фінансувала тероризм.

Зараз ви читаєте новину «Україна проти Росії: що обговорять на перших слуханнях у Гаазі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути