неділя, 19 листопада 2017 20:23

Україна не збідніє від пільг для майданівців - економіст

Україна не збідніє від пільг для майданівців - економіст
Пораненим на Майдані під час Революції гідності буде надано пільги учасників бойових дій. Зокрема, йдеться про безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів; 75% знижку плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством. Фото ТСН

Надання пільг пораненим на Майдані не позначиться на українській економіці.

Про це Gazeta.ua розповів Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна.

"Поранених на Майдані не так вже і багато і надання їм пільг не може якось позначитись на українській економіці. Це правильний крок. Держава має піклуватися про тих, хто постраждав заради її добробуту. Проблема в тому, що зараз немає повної інформаційної бази усіх пільговиків. Немає контролю за появою штучних учасників бойових дій. А ці посвідчення отримати не дуже важко, не дуже дорого це й коштує. Тож тут має здійснюватись державний аудит, аби знати, що кожна людина користується своїми пільгами на законних засадах. Якщо ж ця база не з'явиться, то кількість учасників бойових дій, яких на війні ніколи не було, з кожним роком буде тільки зростати. І ось це може бути проблемою", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр розповів, чим замінять пільговий проїзд у транспорті

На монетизацію пільг може не вистачити грошей в бюджеті, вважає Дмитро Боярчук.

"На приклад ви можете надати пільги на відпочинок усім, але місць на базах відпочинку від того більше не стане. Теж саме і з транспортом і з усім іншим. Якщо ж монетизувати, то не вистачить бюджету. Можеш півроку не користуватися пільгами, отже вони тобі не дуже потрібні. Монетизація ж змінить цей процес. Не залежно від того, потребуєш ти чи ні, будуть сплачуватись певні кошти. Пільг набагато більше, ніж фінансових можливостей у держави, аби їх реалізувати. Дуже важко перевести ці пільгові можливості у грошовий еквівалент якраз тому, що користування ними не є регулярним. На повну монетизацію ніхто не піде. А якщо говорити про часткову, то спочатку треба поставити на суворий контроль сам процес їх отримання", - підсумував Дмитро Боярчук.

Верховна Рада прирівняла поранених на Майдані до учасників бойових дій.

Постраждалими учасниками Революції гідності визнаються особи, які під час участі в масових акціях громадського протесту отримали тілесні ушкодження та звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Україна не збідніє від пільг для майданівців - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути