Ексклюзиви
четвер, 16 жовтня 2008 08:59

Україна може скористатися кредитами Міжнародного валютного фонду

Україна може скористатися кредитами Міжнародного валютного фонду

Питання "спрощеного доступу" України до ресурсів Міжнародного валютного фонду буде обговорюватися з місією Європейського департаменту МВФ, яка в четвер почне працювати в Україні.

Як повідомляє Радіо "Свобода", про це заявив у середу голова Ради Національного банку України Петро Порошенко.

Директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик сказав агентству "Reuters", що наприкінці роботи місії МВФ в Україні "в разі потреби" сторони обговорять "можливість резервного кредиту standby для України на суму, яка б відповідала потребам України на цей час".

За його словами, наразі Україна добре справляється з кризою сама, але потребує підтримки міжнародних фінансових організацій, щоб бути впевненим у наявності такої додаткової підтримки в разі потреби.

А агентству "Associated Press" Круглик додав, що обсяг кредиту вирішуватимуть після консультацій із місією МВФ.

Оцінки позикових можливостей МВФ для України дуже розбіжні: від 3 до 15 мільярдів доларів. Але аналітики зазначають, що за нинішньої політичної ситуації в Україні з непевністю навколо виборів МВФ може бути непросто укласти з Україною угоду про таке кредитування, яка звичайно містить урядові зобов"язання фінансових реформ.

Аналітики також припускають, що домовленості України з МВФ можуть стати лише початком ширшої програми кредитування й із іншими фінансовими організаціями.

Попередніми днями до Міжнародного валютного фонду звернулися по допомогу, крім України, також Угорщина, Сербія та Ісландія.

Про плани України попросити кредит повідомив ще у понеділок один із чільних представників МВФ у Вашингтоні, однак українські урядовці раніше не були так конкретні з цього приводу, тоді як у Нацбанку говорили про це пряміше.

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко у вівторок уникала прямої відповіді на запитання, чи прагне Україна отримати позику від МВФ.

А міністр економіки Богдан Данилишин, говорячи в середу про приїзд місії МВФ, заявляв, що сторони обговорюватимуть широке коло питань, зокрема й "поточні завдання, що потребують невідкладного врегулювання".

При цьому він не уточнював, чи йдеться про залучення ресурсів фонду, а натомість заявив, що макроекономічна ситуація в України загалом не така загрозлива, як її оцінюють деякі експерти.

Зараз ви читаєте новину «Україна може скористатися кредитами Міжнародного валютного фонду ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути