Ексклюзиви
вівторок, 08 грудня 2020 12:57

"Украв куртку за 800 грн - 3 роки тюрми. Збрехав на 9 млн - штраф". Нардепів розкритикували у прямому ефірі

"Украв куртку за 800 грн - 3 роки тюрми. Збрехав на 9 млн - штраф". Нардепів розкритикували у прямому ефірі
У студії були депутати від "ЄС", "Слуги народу" і "Голос", фракції яких голосували за пом'якшення відповідальності за брехню в деклараціях.

Народні депутати отримали критику щодо ухваленого ними рішення пом'якшити відповідальність за брехню у деклараціях.

Відео з ток-шоу "Зворотній відлік" на телеканалі "UA:Перший" опублікував журналіст Данило Мокрик.

- Рік тому жінка у Гусятинському районі купила журнал для дорослих. 4 сторінки з нього вона продала односельчанину. Отримала вирок - 1,5 роки обмеження волі умовно. Людина, яка не подасть декларацію, - не отримає такого покарання, тому що воно не передбачене. Скажіть, хто з вас, проголосувавши цей закон, вважає, що не подання декларації - менший злочин, ніж ті, що я назвав? - запитав журналіст.

На що депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко відповіла: "Я пропоную поговорити не про Playboy, а про відповідальність за декларування".

- Я ж поставив просте запитання, - відреагував журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гасло "Прийде весна – саджати будемо" поки що протилежне тому, що робить ОП - нардеп

Згодом запитання поставив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін: "Чи вважаєте ви, що брехня в декларації на понад 9 мільйонів - це легший злочин?"

- Ну звичайно ні, - відповіла депутатка.

- Але ви проголосували за це, - сказав Шабунін.- Дівчина 17 років стягує з манекена куртку за 800 гривень. Влітає на 3 роки. Чоловік у магазині краде горілку, цигарки, 1 тисячу гривень. Від 3 до 6. Чи вважаєте ви це справедливим? Раніше якщо депутат збрехав на більше ніж 500 тисяч гривень - загрожувало 2 роки тюрми. Тепер якщо депутат збрехав до 9 мільйонів - йому загрожує максимум штраф. І тільки від 9 мільйонів - максимум виправний заклад, гуртожиток іншими словами. У мене предметне запитання, ви називаєте цей закон компромісом. Яка саме фракція вимагала відсутності тюрми за брехню у деклараціях?

На що депутати не дали конкретної відповіді. У студії були депутати від "ЄС", "Слуги народу" і "Голос".

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Рішення ухвалив за поданням депутатів з ОПЗЖ і групи "За майбутнє".

Через це Володимир Зеленський терміново скликав засідання РНБО. Йшлося про загрозу національній безпеці.

4 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. Передбачається штраф й обмеження волі. Раніше також передбачалося тюремне ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «"Украв куртку за 800 грн - 3 роки тюрми. Збрехав на 9 млн - штраф". Нардепів розкритикували у прямому ефірі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути