Ексклюзиви
понеділок, 19 березня 2018 11:26

Україні потрібно знижувати частку держави в банках, а також узаконити криптовалюти — нардеп Рибалка

Україні потрібно знижувати частку держави в банках, а також узаконити криптовалюти — нардеп Рибалка
Нардеп Сергій Рибалка каже, що необхідне активне впровадження Стратегії розвитку та подальший продаж банківських активів, які належать державі

Частка держави в банківському секторі збільшилася з 8% 2015-го до 60% 2018 року, що вимагає активного впровадження Стратегії розвитку та подальшого продажу банківських активів, що належать державі. Таку думку озвучив екс-глава комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності, народний депутат Сергій Рибалка в ефірі каналу NewsOne.

"Я не знаю вже, хто у нас важливіший для банківської системи - глава Нацбанку чи міністр фінансів, у якого в підпорядкуванні всі держбанки. Потрібна стратегія, що робити з цими банками: які треба розвивати, а які - продавати", - зазначив Сергій Рибалка.

За його словами, 3 тижні тому під час зборів комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Мінфін представив "Стратегію розвитку держбанків". Однак у народних депутатів занадто багато питань до презентованого Міністерством фінансів документу.

"Наприклад, Приватбанк, який планують очистити від поганих кредитів, розвинути, а потім продати, і міністр сказав, що з банку "зроблять цукерку". У мене питання - а навіщо тоді продавати банк, якщо він такий хороший? Може, краще інший банк продати, який складніший для держави, ніж той, що працюватиме прибутково? Потрібна стратегія, і потрібно знижувати частку держбанків, 60 відсотків у системі - це занадто багато", - вважає народний депутат.

Серед багатьох кроків, які треба зробити в розрізі розвитку фінансового ринку, Сергій Рибалка відзначив також майбутнє прийняття законодавства щодо ринку криптовалют в Україні.

"У світі немає єдиного рецепту, як регулювати ринок криптовалют. Хтось забороняє, хтось дозволяє, але у нас два законопроекти вже є, ми вирішили зробити один якісний, провели багато круглих столів з учасниками ринку та експертами. Моя думка: люди (покупці і продавці) повинні бути ідентифіковані.

Один з важливих пунктів законопроекту: при здійсненні операції купівлі-продажу криптовалюти учасник операції підписує електронну анкету, де підтверджує, що по своїй волі робить високоризикову операцію, і що розуміє - держава не несе за це ніякої відповідальності. Далі - в проекті окремо регулюється питання майнінга криптовалют. Я вважаю, що СБУ, прокуратура під вигаданими причинами кошмарять цей вид діяльності. Майнери платитимуть податок. Сума податку - в процесі дискусії. Нам треба прийняти закон, який не тільки пройде в комітеті, але щоб його прийняли в парламенті", - зазначив Сергій Рибалка.

Говорячи про майбутню роботу Нацбанку народний депутат наголосив, що для ефективної роботи НБУ новому главі Якову Смолію потрібна нова команда, а також стратегія.

"Яків Смолій підтримав підготовлені нашим комітетом зміни до закону "Про національний банк України", а також підтримав створення Кредитно-експортного агентства. Але у мене сумніви - з ким новий голова працюватиме, чи буде нова команда? У нас є проект закону "Про Нацбанк", де ми пропонуємо підвищити роль наглядової ради. Ми пропонуємо збільшити його вплив на політику НБУ", - розповів в ефірі телепрограми Сергій Рибалка.

На думку народного депутата, НБУ разом з урядом потрібно працювати над стимулами для кредитування підприємств з використанням бюджетних коштів для компенсації зниження кредитних ставок.

"Україні треба запустити маховик економіки через банківське кредитування", - зазначив Сергій Рибалка.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібно знижувати частку держави в банках, а також узаконити криптовалюти — нардеп Рибалка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути