понеділок, 01 липня 2013 17:15

Україна може відповісти Росії так само різко - експерт про заяву Міллера

Україна може відповісти Росії так само різко - експерт про заяву Міллера
Фото: tvi.ua

На різку заяву глави російського газового холдингу ВАТ "Газпром" Олексія Міллера, який сказав, що "Газпром" ніколи не буде закачувати газ в українські газосховища, українська сторона може відповісти симетрично.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Заява голови "Газпрому" про те, що Росія ніколи не буде закачувати свій газ в українські газосховища — більш емоційна та політична, аніж економічна. Справа в тому, що у відповідь на такі різкі економічні заяви з російської сторони, українська сторона може відповісти абсолютно адекватною та з симетричною відповіддю", - наголосив експерт.

Окрім того, за його словами, Україна може "поставити в пряму залежність об'єми зберігання російського газу в наших газосховищах з об'ємом прокачки російського газу через нашу ГТС".

"А на сьогодні українська ГТС — це ключовий та найкрупніший транзитний шлях за яким Російська Федерація, зокрема "Газпром", продає свої енергоресурси для найбільшого свого ринку, а саме європейського, включно із українським. Тобто українська сторона може дати більш ніж симетричну відповідь", - вситловив переконанння економіст.

Також, експерт переконаний, що така відповідь можлива при відповідній політичній волі: "При наявності політичної волі в Україні, країна відповідно до природних економічних можливостей може дати таку відповідь, тому, на сьогоднішній день, в інтересах російської сторони, не тиражувати відповідну заяву, а якомога швидше її приховати та приглушити, аби цей напрям не набирав розголосу".

Глава російського газового холдингу Олексій Міллер ВАТ "Газпром" заявив, що більше "Газпром" не буде авансувати транзит газу через територію України. "Ми видали останній аванс в 1 мільярд доларів, цього вистачить до 1 січня 2015 року, і більше ми авансувати транзит не будемо", - сказав Міллер.

Нагадаємо, у середу "Газпром" повідомив, що надасть "Нафтогазу" аванс у розмірі 1 мільярд доларів на закупівлю газу для закачування в підземні сховища, наповнення яких необхідно для забезпечення безперебійного транзиту російського "блакитного палива" до Європи в зимовий період.

Зараз ви читаєте новину «Україна може відповісти Росії так само різко - експерт про заяву Міллера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

350

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути