Ексклюзиви
пʼятниця, 07 вересня 2012 13:22

У Раді зареєстровано законопроект, який унеможливить маніпуляції зі зміною місця голосування

Народний депутат України Анжеліка Лабунська пропонує усунути із законодавства можливість маніпуляцій із тимчасовою зміною місця голосування виборців.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до законів України щодо права на тимчасову зміну місця голосування" зареєстровано у Верховній Раді, повідомляє прес-служба депутата. Ним пропонується змінити окремі статті законів "Про вибори народних депутатів України" та "Про державний реєстр виборців".

Зокрема, законопроектом передбачено заборону участі у виборах за одномандатними виборчими округами виборців, які тимчасово змінили місце голосування. Право на участь у виборах за багатомандатним округом за такими виборцями буде збережено.

Як пояснила нардеп, передбачається обмеження кількості виборців, що включатимуться до списку виборців певної виборчої дільниці в порядку зміни місцезнаходження (до одного відсотка від загальної кількості виборців, які проживають на території відповідної виборчої дільниці), та встановлено вимоги щодо поважності та документального підтвердження підстав для тимчасової зміни місця голосування.

Як зазначає автор законопроекту, актуальність його прийняття зумовлена недосконалістю існуючого законодавства України про вибори народних депутатів, яке дозволяє використання інституту тимчасової зміни місця голосування для забезпечення результатів виборів на користь певного кандидата. Зокрема, існує можливість масового організованого переміщення виборців з одного одномандатного виборчого округу, де представник певної політичної сили користується абсолютною підтримкою, в інший, де така підтримка є незначною та вимагає кількісного підсилення за рахунок нових лояльних виборців.

"При цьому результат такого голосування не відображатиме волі виборців, які проживають на території відповідної виборчої дільниці (округу), та суперечитиме правовій сутності змішаної виборчої системи", – наголошує Анжеліка Лабунська.

Зараз ви читаєте новину «У Раді зареєстровано законопроект, який унеможливить маніпуляції зі зміною місця голосування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути