пʼятниця, 28 грудня 2007 12:09

У Раді зареєстрований законопроект про відміну недоторканності

У Раді зареєстрований законопроект про відміну недоторканності
Голова фракції блоку Юлії Тимошенко Іван Кириленко і голова фракції блоку Наша Україна - Народна самооборона Вячеслав Кириленко пропонують Верховній Раді відмінити депутатську недоторканність.

Депутати пропонують виключити із закону статтю, яка передбачає, що депутат не може без згоди Верховної Ради бути притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий або арештований.

На думку авторів, такий проект закону повинен привести у відповідність з міжнародними стандартами інститут депутатської недоторканності в Україні, забезпечити рівність українців перед законом, подолати корупцію в парламенті і припинити зловживання з боку депутатів.

В той же час Кабінет міністрів вирішив істотно понизити витрати, пов"язані з діяльністю депутатського корпусу. Народних обранців позбавлять надмірних надбавок до зарплат, права на отримання безкоштовного житла, санаторних путівок і інших пільг.

"Економія може досягти 200 мільйонів гривень", заявив перший замглави регламентного комітету, депутат від БЮТ Сергій Сас.

Питання про пільги входить до числа 12 законопроектів, які БЮТ і НУ-НС обговорили в коаліційній угоді. Над підготовкою цього документа трудилися депутати обох фракцій, закінчивши роботу на початку листопада 2007 року.

Депутатам урізали більшість пільг, залишивши тільки деякі: право на медичне обслуговування після складання повноважень; право на отримання матеріальної допомоги після розпуску ВР, істотно скоротивши при цьому терміни виплат - з двох років до трьох місяців; а також підвищені пенсії депутатам-інвалідам. Також за депутатами запропонували залишити офіси в обласних центрах, які зобов"язані надавати місцеві ради.

В той же час, депутати не стали відміняти пункти закону, які стосуються пенсійного забезпечення. Нардепи обговорили максимальний розмір пенсії, зупинившись на сумі 10 тисяч гривень, яка включає численні надбавки, виплати і матеріальну допомогу. Але на засіданні Кабміну Віктор Ющенко захотів зменшити цю цифру до 5 тисяч.

За матеріалами Українські новини, Дело

Зараз ви читаєте новину «У Раді зареєстрований законопроект про відміну недоторканності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути