Ексклюзиви
пʼятниця, 26 квітня 2019 09:10

У Радбезі ООН назвали паспортизацію РФ Донбасу глобальною проблемою

У Радбезі ООН назвали паспортизацію РФ Донбасу глобальною проблемою
Країни-учасники Радбезу ООН наголосили, що Росія порушує Мінські угоди

Спрощенням видачі російських паспортів жителям окупованого Донбасу Росія підриває суверенітет України і намагається загострити конфлікт.

Про це йдеться у спільній заяві 8 країн-членів ЄС, які входять до складу Ради Безпеки ООН, виголошеній у Нью-Йорку, передає "Голос Америки".

Країни назвали ситуацію "глобальною проблемою".

"Підписання президентом Російської Федерації указу, який дозволяє, зокрема, особам, які постійно проживають в окремих районах Донецької та Луганської областей України, подавати заявки на отримання російського громадянства у спрощеному порядку, підриває суверенітет України", – йдеться у заяві.

ДНР і ЛНР, як і весь Донбас, є невід'ємною частиною української території, наголосили члени РБ.

"Полегшення отримання російського громадянства для українських громадян, що проживають там, суперечить меті і духу Мінських угод", – йдеться у заяві.

Також відзначається, що час обраний для ухвалення Росією відповідного рішення "свідчить про намір Росії ще більше дестабілізувати Україну і загострити конфлікт".

"Ми сподіваємося, що Росія утримуватиметься від будь-яких подібних дій, які ставлять під загрозу реалізацію Мінських угод та які перешкоджають повному відновленню контролю українським урядом над тими сферами, які передбачені угодами. Ми закликаємо всі сторони повністю виконати свої зобов'язання за Мінськими угодами, починаючи з всеосяжного, міцного і тривалого припинення вогню та виведення важкої зброї, і конструктивно брати участь у форматі Нормандії та Тристоронньої контактної групи", – відзначає заява.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні загрожує серйозна ескалація — Порошенко та Зеленський мають об'єднатися

24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ, яким дозволив видавати жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей російське громадянство лише на основі заяви.

Верховна Рада звернулася до країн світу з вимогою не визнавати законність отримання російських паспортів жителями окупованого Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «У Радбезі ООН назвали паспортизацію РФ Донбасу глобальною проблемою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути