Ексклюзиви
четвер, 17 липня 2008 10:57

У МЗС пояснили, що членство України в ЄС - не питання купи-продай

Заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисеєв заявляє, що нова угода з Євросоюзом має бути угодою про асоціацію, але Європа ще обговорює це.

Про це заступник міністра заявив українським журналістам по завершенню 9-го раунду переговорів з ЄС про нову посилену угоду в Брюсселі.

"Якщо ми підемо по принципу, що назва угоди має визначатися її змістом, то, абсолютно, зміст зараз є – угода про асоціацію. Врегулювання кризових ситуацій, питання співпраці в енергетичній галузі, питання співпраці в авіаційній галузі і, більше того, створення поглибленої та розширеної зони вільної торгівлі, що, по суті означатиме початок поступового процесу інтеграції до внутрішнього ринку ЄС, - то є чітким сигналом щодо назви і статусу угоди, як угоди про асоціацію назви і статусу угоди, як угоди про асоціацію", - сказав Єлисеєв.

Водночас, він зазначив, що на сьогодні залишаються ряд політичних моментів, які обговорюються членами ЄС. Серед них – питання перспектив членства України в ЄС, статусу та назви нової посиленої угоди та питання безвізового діалогу.

"Визнання перспективи членства для нас – це не питання купи, або продай. Для нас – це питання внутрішнього розвитку, модернізації нашої країни, якщо хочете, - це питання нашої державної політики. Тому, в цьому плані наша позиція є чіткою і абсолютно послідовною. Ми за те, щоб ЄС визнав наше право, відповідно до договору про ЄС, на перспективу членства, як європейської країни", - сказав заступник міністра закордонних справ України.

При цьому, він наголосив, що Україна готова працювати над компромісною формулою положення щодо її права на членство в ЄС.

"Звичайно, ми можемо працювати над мовою цієї формули, зокрема, за умови, що будуть відповідні копенгагенські критерії виконані, відповідні реформи проведені і відповідний прогрес в імплементації угоди буде досягнутий", - зазначив Єлисеєв.

Він також підкреслив, що на сьогодні для України важлива не стільки дата підписання, скільки сам зміст нової посиленої угоди, а також те, наскільки нова угода враховуватиме національні інтереси України і інтереси національного товаровиробника, оскільки ключовим елементом угоди є поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі.

Україна та ЄС розпочали переговори про нову посилену угоду 5 березня 2007 року. Ключовим положенням нової угоди має стати створення зони вільної торгівлі. Сторони планують завершити переговори про нову посилену угоду до кінця 2009 року, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У МЗС пояснили, що членство України в ЄС - не питання купи-продай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути