пʼятниця, 28 лютого 2020 15:18

У КВУ заявили про зловживання у виборчому окрузі 179 на Харківщині

У КВУ заявили про зловживання у виборчому окрузі 179 на Харківщині
Комітет виборців стурбований ситуацією, що склалася на довиборах народних депутатів України у 179 виборчому окрузі Харківської області

Комітет виборців України заявив про можливі зловживання в роботі окружної виборчої комісії 179 на Харківщині. Відповідну заяву розміщено на офіційному сайті КВУ.

Далі наводимо текст заяви без суттєвих змін.

Комітет виборців стурбований ситуацією, що склалася на довиборах народних депутатів України у 179 виборчому окрузі Харківської області.

Так, раніше КВУ повідомляв про використання недоброчесних технологій у цьому окрузі. Зокрема, висування кандидатів-двійників та розповсюдження фальшивої агітаційної продукції. Однак станом на зараз КВУ відзначає ще один проблемний аспект в ході виборчого процесу, а саме можливі зловживання в роботі окружної виборчої комісії через суттєві заміни в її складі.

Так, 24 лютого було прийнято Постанову ЦВК № 57 "Про зміни в складі окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України на проміжних виборах народного депутата України 15 березня 2020 року в одномандатному виборчому окрузі № 179", якою було замінено половину членів комісії та її голову. Зокрема, достроково було припинено повноваження голови та члена комісії від політичної партії "Слуга народу", а також замінено чотирьох членів комісії, включених до складу ОВК за поданням голови ЦВК.

Той факт, що одночасно було замінено значну кількість членів комісії, в тому числі тих осіб, які були подані головою ЦВК, викликає низку запитань та непорозумінь. За оцінкою КВУ, таке рішення було прийнято досить неочікувано та без належного пояснення причин і мотивів такого кроку. Відповідне рішення може поставити під сумнів стабільну роботу комісії за два тижні до дня голосування і призвести до спроб вчинення незаконних дій під час голосування та встановлення результатів виборів.

Незрозумілими також залишаються мотиви для проведення таких змін: попередньо КВУ не мав підстав вважати, що в діях окремих членів комісії могли спостерігатися певні незаконні наміри. Натомість, якщо члени комісії вирішили бути замінені за власним бажанням, то це викликає здивування, оскільки синхронно були замінені і члени комісії від "Слуги народу", і від ЦВК.

КВУ відзначає, що заміни членів комісій від політичних партій, які їх висунули, є звичною практикою і часто можуть свідчити, що той чи інший член комісії не демонструє достатньої лояльності до партії, яка його висунула. Однак заміни членів комісії з боку ЦВК є менш частою практикою і можуть викликати нерозуміння. Особливо враховуючи, що мова йде про синхронні заміни в складі комісії як зі сторони однієї з політичних партій, так і з боку ЦВК.

КВУ нагадує, що прецеденти використання технології зриву виборів уже мали місце в Україні раніше. Зокрема, в 2012 році ЦВК прийняла рішення про неможливість встановити результати на 5 виборчих округах.

Таким чином, КВУ закликає новопризначених членів окружної виборчої комісії до належного виконання своїх обов'язків та безумовного дотримання норм чинного законодавства, а також наголошує на важливості виборів у 179 окрузі, які можуть стати останніми мажоритарними виборами в історії України.

Водночас КВУ звертається до представників міжнародних організацій та іноземних держав приділити належну увагу виборам у 179 окрузі та слідкувати за дотриманням принципів вільного, чесного і демократичного голосування.

Зараз ви читаєте новину «У КВУ заявили про зловживання у виборчому окрузі 179 на Харківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути