вівторок, 23 січня 2018 13:31

У коаліції хочуть відкрити собі дорогу до незаконного збагачення

У коаліції хочуть відкрити собі дорогу до незаконного збагачення
Нардепи від коаліції стверджують, що закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення суперечить Конституції. Фото: bragar.org.ua

У Верховні Раді зареєстрували проект закону про скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Відповідний документ №7499 подали нардепи від "Народного фронту" Владислав Данілін, Олександр Кірш та від БПП Геннадій Чекіта та Андрій Шинькович.

Автори переконують, що чинний закон порушує конституційне право на презумпцію невинуватості. І пропонують притягати потенційного корупціонера до відповідальності, лише якщо майно придбане незаконно.

Таким чином депутати хочуть "вбити" кримінальну відповідальність чиновників за незаконне збагачення, наголосила керівник юридичного відділу Центру протидії корупції Олена Щербан.

"Зараз чиновника чекає покарання від двох до десяти років позбавлення волі за придбання, наприклад, автівки, вартість якої не відповідає офіційним доходам його сім′ї. У цьому і полягає злочин незаконного збагачення. Натомість законопроект пропонує встановити відповідальність чиновника виключно за незаконне набуття майна – наприклад, без належної угоди або довіреностей від власників майна. Таким чином придбання чиновниками автівок та квартир, що коштують у сотні разів більше їх офіційного заробітку, якщо це зроблено офіційно, скажімо в автосалоні – не передбачатиме кримінальної відповідальності, якщо законопроект буде ухвалений парламентом", – пояснила Щербан.

Також запропонований документ легалізує приховування корупційного майна чиновників через оформлення його на третіх осіб. З ухваленням законопроекту конфіскувати таке майно стане неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія з джек-потом Ляшка

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 2015 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов'язань України перед МВФ.

Зараз ви читаєте новину «У коаліції хочуть відкрити собі дорогу до незаконного збагачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути