вівторок, 20 травня 2008 19:10

У Газпромі сказали, коли Україна отримає європейську ціну на газ

ВАТ "Газпром" (Росія) вважає, що ціна на газ для України в 2011-2012 рр. наблизиться до європейської. Про це заявив начальник департаменту маркетингу, переробки газу і рідких вуглеводнів ВАТ "Газпром" Олександр Міхеєв на III Міжнародній конференції "Енергетичний діалог Росія - Європейський союз: газовий аспект" сьогодні в Берлін.

"Ми вважаємо, що в 2011-2012 роках ціни на газ для України наблизяться до європейських", - заявив він.

Існує можливість перехідного періоду в ціні на газ для України, підтвердив він. "Ми підтверджуємо, що перехідний період може бути, але в результаті все має закінчитися європейськими цінами", - сказав він.

Переговори про умови перехідного періоду, за його словами, "ведуться постійно". О.Міхеєв не сказав, яким буде механізм забезпечення перехідного періоду, зазначивши, що "у будь-якому випадку потреба в розрахунках за газ з покупцями - це наша проблема, а розрахунки за газ з виробниками з Центральної Азії - це наш обов"язок".

"Ми враховуватимемо корзину цін на газ всіх країн Європи, але оскільки основним покупцем центральноазіатського газу є Україна, то ціна газу для України буде грати при переговорах щодо ціни на центральноазіатський газ", - прокоментував він.

"Проте, ми налаштовуватимемо Україну на те, що вона має одержувати газ за цінами, які формуватимуться в Середній Азії, виходячи з європейського ринку", - додав співробітник "Газпрому".

Нагадаємо, що НАК "Нафтогаз України" в травні заявила, що хотіла б бачити європейську ціну на газ для України через п`ять років, а на перехідній період закріпити в контракті фіксовану індексацію ціни від діючої в 2008 році 179,5 дол. за тис. куб. м. Крім того, компанія заявила, що уряд України ставить перед НАК "Нафтогаз України" завдання домовитися з "Газпромом" про укладання довгострокових контрактів на поставку і транзит газу.

Ціна поставки газу до України в 2008 році зросла до 179,5 дол. за тис. куб. м порівняно з 130 дол. за тис. куб. м у 2007 році і 95 дол. за тис. куб. м у 2006 році. При цьому ставка транзиту була збільшена з 2008 року з 1,6 до 1,7 дол. за тис. куб. м на 100 км, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Газпромі сказали, коли Україна отримає європейську ціну на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути