Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 18:23

Тимошенко звільнила винуватця скандалу з вакцинацією "за власним бажанням"

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко підписала розпорядження Кабміну про звільнення Миколи Проданчука з посади першого заступника Міністра охорони здоров"я України - головного державного санітарного лікаря України.

Проданчук звільнений "за власним бажанням", повідомляє прес-служба уряду.

Нагадаємо, що саме Микола Проданчук 25 квітня оголосив про початок в Україні кампанії з масової імунізації проти кору і краснухи, під час якої планувалося вакцинувати 9 мільйонів українців у віці від 15 до 29 років.

"Це той захід, який повинен захистити і наше суспільство, і сусідні країни", - відзначав Проданчук.

Заступник Проданчука Людмила Мухарськая тоді відповідаючи на питання щодо якості і безпеки вакцини, переконувала, що "вакцина пройшла дуже серйозне дослідження в Україні, має кваліфікацію ВООЗ і її застосування регламентується законодавством України".

Кілька днів тому на час проведення службового розслідування МОЗ усунуло від виконання обов"язків Проданчука і Мухарську.

Нагадаємо, 12 травня в Краматорську після щеплення проти кору і краснухи помер 17-річний школяр. Близько 90 людей після щеплень було госпіталізовано.

Тамара Беломеря, заступник головного санлікаря Донецької області, повідомила, що смерть школяра наступила внаслідок тромбоцитопенії з подальшим набряком головного мозку. Це саме той побічний ефект, який передбачений інструкцією до вакцини. Він виявляється в одного на 30 тисяч щеплених.

19 травня МОЗ припинило кампанію масової імунізації молоді проти кору і краснухи і вилучило вакцину з обігу.

Як з"ясувалося, індійська вакцина була сертифікована ЮНІСЕФ і відправлена до України в рамках гуманітарної допомоги. Проте ні вітчизняного сертифікату, ні клінічних випробувань в країні вона не пройшла.

Тим часом ВООЗ і ЮНІСЕФ вже висловили незадоволеність припиненням вакцинації, а експерти цих організацій заявили, що вакциновані діти хворіють і помирають через "масову паніку".

21 травня міністр охорони здоров"я Василь Князевич повідомив, що ініціює проведення міжнародної експертизи за наслідками вакцинації від кору і краснухи.

Досі в лікарнях через вакцинацію залишаються 15 підлітків і двоє дорослих, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко звільнила винуватця скандалу з вакцинацією "за власним бажанням"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути