понеділок, 27 жовтня 2008 12:22

Тимошенко заборонила вирубувати ліси

Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою встановлюються спеціальні умови вирубки лісів у Карпатах.

Як пише "Комерсант-Україна", постанова "Правила вирубки головного користування в гірських лісах Карпат" набуде чинності з 1 січня 2009 року.

Відповідно до неї, суцільна вирубка і площа вирубуваних ділянок у Карпатах будуть суттєво обмежені, а положення загальних правил вирубки головного користування в лісах України, що дозволяють широку системну вирубку, не будуть поширюватися на ліси в Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській і Чернівецькій областях.

Зокрема, якщо за чинними в Україні правилам, дозволена вирубка до 40-50% дерев на 1 га лісу, то для карпатських лісів цей показник буде складати не більше 30%.

Відповідно до нового документа, у випадку здійснення суцільної вирубки ширина лісосіки не повинна перевищувати 50 м. При цьому кінцева вирубка може здійснюватися лише за наявності життєздатного молодняку, кількість якого на 1 га має складати в дубових лісах – не менше 10 тис. штук, букових – 15 тис., ялинових – 12 тис.

У букових і ялівцевих лісах молодняк має досягати висоти 1,5 м.

Примітно, що правила вирубки головного користування для лісів України допускають ширину просіки до 250 м, а висота молодняку в букових і ялівцевих лісах повинна складати не менше 0,5 м.

Коментуючи розробку даного документа, фахівець Державного комітету лісового господарства Володимир Романовський не став хприховувати, що вона продиктована наслідками липневого паводку. Як відомо, однією з причин літньої повені в західних областях країни екологи називали масштабну вирубку лісів у горах.

"У всіх лісах Карпат будуть використовуватися поступові і вибіркові види рубок", - уточнив Романовський.

Між тим екологи вважають, що запланованих урядом заходів для збереження гірських лісів у Карпатах недостатньо.

Після липневої повені Рада національної безпеки й оборони ухвалила рішення про введення мораторію на вирубку лісів у Карпатах. "Цей мораторій має бути безстроковим, поки карпатські ліси не вдасться відновити в достатній мірі. Необхідна заборона на будь-яку вирубку лісу в Карпатах", - заявив газеті директор Еколого-культурного центру Володимир Борейко.

За його словами, на даний час держава призупинила вирубку, але її не припинили браконьєри.

"Суцільні вирубки в лісах Карпат знову проводяться. Нашої думки на цей рахунок ніхто не запитує", - сказав виданню заступник директора Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко заборонила вирубувати ліси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути