субота, 17 травня 2008 14:39

Тимошенко обіцяла забезпечити Україну біопаливом з водоростей

Кабінет міністрів планує поставити на промислове виробництво розробку біологічного палива на основі водоростей. Про це заявила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко під час зустрічі з жителями Деснянського району Києва 16 травня, повідомляють "Українські новини".

"Ми сьогодні з вченими розробили програму, яка дасть можливість забезпечити Україну бензином і дизельним паливом з біосировини. Це не те, що вирощене на ґрунтах, це не рапс, це не соняшник, це водорості, які ростуть в спеціальних трубах, які навіть не доторкаються до землі", - сказала вона.

Прем"єр оцінила вартість такого палива в межах 2 гривень за літр і відзначила, що його якість буде на порядок вищою, ніж якість нинішніх нафтопродуктів.

"Зараз розробка такого палива знаходиться на експериментальній базі, а пізніше уряд планує запустити на промислове виробництво", - сказала вона.

Як відомо, в грудні 2006 року Кабінет Міністрів ухвалив програму розвитку виробництва дизельного біопалива на 2007-2010 роки.

Згідно з програмою, Україна планує до 2010 року побудувати не менше 20 заводів з виробництва біодизеля продуктивністю від 5 до 100 тис тонн в рік і загальною потужністю не менше 623 тис тонн в рік.

Нагадаємо, що 25 квітня в Чернівцях почала роботу спеціалізована біопаливна автозаправна станція, перша в Україні і країнах Східної Європи.

На АЗС реалізується два види моторного палива, виготовленого з біологічної сировини: аналог високооктанового бензину - паливо "БІО-100" і біодизель. Ціна біопалива на 50 копійок нижча (5,50 грн/літр), ніж аналоги нафтопродуктів.

Біопаливо виробляється на основі етилового спирту. Окрім етанолу, в його склад включені легкі бензинові фракції і метилтретбутиловий ефір (МТБЕ). У 2006 році виробництво такого палива було налагоджене на Лохвицькому спиртзаводі у Полтавській області, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко обіцяла забезпечити Україну біопаливом з водоростей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути