Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2019 14:45

Тарута може використовувати президентську кампанію для просування на пост прем'єр-міністра - експерт

Тарута може використовувати президентську кампанію для просування на пост прем'єр-міністра - експерт
Політологи вважають, що тандем Тимошенко-Тарута має високі шанси на перемогу у виборах, і що досвідчений промисловець Сергій Тарута цілком впорався б із блоком соціально-економічних питань і завданнями щодо виведення країни з кризи. Фото: Прямий

Багато хто з офіційно зареєстрованих кандидатів в президенти і ще більше - з десятків потенційних претендентів на високий пост будують свою виборчу кампанію з прицілом на майбутні осінні парламентські вибори. Разом з тим, як відзначають політологи, деякі кандидати демонструють інші підходи до проведення передвиборної кампанії та переслідують більш практичні цілі. Подібні виборчі стратегії засновані на тому, що в Україні найважливіші питання, які сьогодні хвилюють мільйони виборців, знаходяться зовсім не в компетенції президента, і навіть не парламенту, а безпосередньо входять в обов'язки прем'єр-міністра. Тому питання про те, хто буде керувати економікою і соціальною політикою країни після березневих виборів, стає вкрай актуальним.

Виходячи з цього в командах найбільш рейтингових претендентів на президентський пост йдуть переговори про персону майбутнього прем'єра України. Зокрема, політолог Олексій Якубін стверджує, що лідер партії "Основа", народний депутат Сергій Тарута веде переговори про це з одним з найбільш рейтингових кандидатів в президенти - лідером партії "Батьківщина" Юлією Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зіткнеться з тандемом Тимошенко-Тарута - політолог

"Політики намагаються виборчу президентську кампанію використовувати для того, щоб вести переговори про прем'єрську кампанію. Наприклад, Тарута з Тимошенко веде переговори. Тому що він розуміє, що є різниця між президентськими і прем'єрськими повноваженнями. Останні більше пов'язані з економікою і соціальними питаннями", - заявив Олексій Якубін в ефірі телеканалу NewsOne.

"Сергій Тарута намагається сторгуватися з Тимошенко з приводу посади прем'єр-міністра. І розглядає виборчу кампанію як спосіб свого просування для подальшої роботи в уряді", - цитує політолога Якубіна видання ГолосUA.

Питання дієздатних команд у кандидатів в президенти де-юре парламентсько-президентської України зараз виходить мало не на перший план, вважають експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупція - це наслідок неконституційно широких повноважень чиновників - Тарута

"Важливі команди кандидатів. Президент очолює безпеку і зовнішні зв'язки. Але є питання економіки", - нагадує Олексій Якубін. І робить висновок: "Я не виключаю, що в ході нинішньої виборчої кампанії частина кандидатів насправді будуть вести переговори щодо швидше прем'єрської посади. Наприклад, як народний депутат Сергій Тарута веде переговори з Юлією Тимошенко".

Мабуть, політолог вважає, що тандем Тимошенко-Тарута має високі шанси на перемогу в майбутніх виборах, і що досвідчений промисловець Сергій Тарута цілком впорався б з блоком соціально-економічних питань і завданнями щодо виведення країни з кризи.

Партія "Основа" виступає за парламентську республіку з сильним прем'єр-міністром. Партія пропонує таку архітектуру системи влади, де президент відповідав би тільки за суверенітет і безпеку і був би гарантом Конституції. А економіка і соціальний блок стали б зоною відповідальності виключно прем'єр-міністра. "Основа" пропонує провести в Україні конституційну реформу і прийняти нову - народну Конституцію, яка б усунула нинішній дуалізм влади в країні.

Зараз ви читаєте новину «Тарута може використовувати президентську кампанію для просування на пост прем'єр-міністра - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути