Ексклюзиви
вівторок, 18 січня 2022 17:38

Світові ЗМІ називають справу проти Порошенка політичним переслідуванням, яке послаблює Україну

 

Світові засоби масової інформації гостро відреагували на обвинувачення п'ятого президента України Петра Порошенка. Про це пише видання "Букви", яке зібрало статті найпопулярніших інформаційних агентств світу.

Британська The Guardian пише: "Попередній президент України Петро Порошенко постав перед судом за обвинуваченням у державній зраді, яке, за його словами, є політично-мотивованим, за справою, яка стривожила західних союзників країни. Порошенко, проєвропейський політик, який критикував Москву, відкинув обвинувачення та обвинуватив прокуратуру у "ганебних" діях та "розколі" країни.

Колишній прем'єр-міністр Швеції Карл Більдт назвав обвинувачення "явно політичними". Більдт сказав, що будь-яка спроба помістити Порошенка під домашній арешт завдасть "великої шкоди" внутрішній згуртованості України".

Американське фінансове видання Bloomberg відзначило, що дії чинного президента Володимира Зеленського викликають нестабільність на фоні ймовірної ескалації конфлікту, спровокованою російською стороною. "Юридичне протистояння, яке нав'язує адміністрація президента Володимира Зеленського, викликає певну політичну нестабільність у регіоні, оскільки російський лідер Володимир Путін стягує війська до східного кордону України, що спонукало західних союзників до заяв про загрози повномасштабного вторгнення. Порошенко керував Україною протягом п'яти років після революції на Майдані 2014 року, внаслідок якого було повалено підтримуваного Кремлем лідера країни. Тепер його обвинувачують у купівлі вугілля у сепаратистів на Донбасі на сході України".

Американське видання Washington Post повідомляє: на думку експрезидента України Петра Порошенка, який у понеділок повернувся на батьківщину, обвинувачення його у державній зраді політично мотивовані. Це протистояння, на думку спостерігачів, може призвести до небезпечного поділу України, доки російські сили концентруються на кордоні. Поки Порошенко сидів на слуханнях з приводу його тримання під вартою, його прихильники мітингували біля будівлі суду, а двопартійна група з семи американських сенаторів, що приїхала до Києва, провела брифінг у готелі всього за кілька сотень метрів і висловила своє занепокоєння.

"Я говорю за себе — я, безумовно, занепокоєний вибірковим правосуддям і, безумовно, занепокоєний переслідуванням політичних опонентів", — сказав сенатор Кріс Мерфі (штат Коннектикут), додавши, що українська система правосуддя має гарантувати, що верховенство закону було дотримано.

Сенатор Річард Блюменталь (демократ від штату Коннектикут) попередив про потенційний дестабілізуючий ефект, який ця справа може зробити на країну, яка зіткнулася з "серйозною шкодою та небезпекою, яку представляє Володимир Путін".

"Насамперед це танки, артилерія та війська, які можуть прогриміти дорогами України", — сказав Блюменталь. "Але так само це може бути й гібридна, підкилимна боротьба "розділяй і владарюй".

"Поряд із десятками інших кримінальних розслідувань щодо Порошенка під час президентства Зеленського, ці справи стривожили західних прихильників України, які побоюються внутрішньої політичної нестабільності в той час, коли країна стикається з загрозою приблизно 100 000 російських військ, зосереджених уздовж її кордонів", — сповіщає міжнародне ділове видання Financial Times.

Зараз ви читаєте новину «Світові ЗМІ називають справу проти Порошенка політичним переслідуванням, яке послаблює Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути