субота, 20 жовтня 2018 09:41

Суд над Януковичем перетворився на процес над нинішньою владою - політолог

Суд над Януковичем перетворився на процес над нинішньою владою  - політолог
Адвокати Віктора Януковича намагатимуться довести, що на них тиснуть. Фото: Politeka

У справі екс-президента Віктора Януковича не варто очікували швидкого вироку. Затягування процесу вигідне і нинішній владі, і президенту-втікачу.

Про це Gazeta.ua розказав політолог Петро Олещук.

"Процес мав стати тріумфом прокуратури - у суспільства був серйозний запит притягнути Януковича до відповідальності. Всі очікували швидкого вироку. Дивно, чому для суду обрали державну зраду. Довести це важко. Все звелось до того, що Генпрокуратура шукала лист Януковича на ім'я Путіна з проханням допомогти. Коли знайшли оригінал, Янукович заявив, що це не повний документ, а тільки додаток. Екс-президент має кваліфікованих адвокатів. І прокуратура вимушена була займатись їх відводами, а не розслідуванням. Процес перетворився на виголошення політичних заяв. Під час допитів показали, що постмайданна влада не давала наказів захищати Крим. Суд над Януковичем перетворився на суд над чинною владою. Але їй потрібно показати, що стару систему судять".

Адвокати Януковича намагатимуться довести, що на них тиснуть.

"Зараз адвокати налаштовані зібрати докази тиску на них. Зокрема, їх усунення від процесу, спробу замінити їх на державних захисників. Це прецедент, коли безкоштовних адвокатів пропонували поза бажанням Януковича. Показово, що екс-президентові відмовили у допиті через інтернет. Але у справі екс-беркутівців його допитали. Можливо, Янукович міг сказати чогось зайвого. Це використовуватимуть у Європейському суді з прав людини. Щоб показати, що у підозрюваного не було шансів захиститись. Основна стратегія буде виходити із цього і будуть домагатись скасування вироку.

Адвокати більш досвідчені, ніж прокурори. Займаються епатажем та провокаціями, але не виходять за рамки. Прагнуть використати свій епатаж проти суду. Це елемент стратегії - провокувати прокуратуру. Потім це використають як елемент тиску на суд".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович відгукнувся з Москви

Вирок потрібен, щоб протиставляти аргументам Росії, вважає Олещук.

"Луценко обіцяв вирок на День Незалежності 2016-го. Але є проблеми із доведенням та вироком, який не можна оскаржити. На це рішення суду можна було б спертись та обґрунтувати спільну позицію у міжнародних суперечках проти Росії. Її позиція в тому, що у нас був переворот. Цим обумовлюють свої дії. Затягування на руку всім - адвокати не хочуть вироку, а влада не хоче суду чи програшу у міжнародних інстанціях перед виборами".

19 жовтня адвокати екс-президента Віктора Януковича проігнорували чергове засідання Оболонского райсуду Києва у справі про держзраду. Олександр Байдик та Олександр Горошинский поїхали в Москву на зустріч із підзахисним.

Віктора Януковича підозрюють у державній зраді, пособництві в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону та пособництві у веденні агресивної війни. Він утік з України у лютому 2014-го. Відтоді живе в РФ.

Зараз ви читаєте новину «Суд над Януковичем перетворився на процес над нинішньою владою - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути