четвер, 23 січня 2020 09:00

"Сучий син": Байден дав Україні 6 годин на звільнення генпрокурора

"Сучий син": Байден дав Україні 6 годин на звільнення генпрокурора
"Я глянув на них і сказав: я їду через 6 годин, і якщо вашого генпрокурора не звільнять до того часу, ви не отримаєте грошей", – Байден. ФОТО: Reuters

23 січня 2018-го року колишній віцепрезидент США Джо Байден заявив, що давав 6 годин тогочасному президенту Петру Порошенку та прем'єр-міністру Арсенію Яценюку на звільнення генпрокурора Віктора Шокіна. Інакше — Америка не дасть Україні мільярд доларів.

"Я глянув на них і сказав: я їду через 6 годин, і якщо вашого генпрокурора не звільнять до того часу, ви не отримаєте грошей. Сучий син! І його звільнили. І поставили на його місце того, хто на той час підходив", — сказав Байден на дискусійній панелі Ради міжнародних відносин у Вашингтоні.

Шокіна і справді звільнили — щоправда, не Порошенко і не Яценюк, а Верховна Рада. 29 березня 2016-го за його відставку проголосували 289 нардепів. Його критикували за низьку ефективність роботи Генпрокуратури, гальмування резонансних справ. На посаді протримався менше року. Двічі намагався поновитися через суди — 2017-го та 2019 року.

Заява Байдена випірнула в інформаційному просторі ще раз — у листопаді 2019-го, під час свідчень у Палаті представників колишнього спецпредставника США з питань України Курта Волкера. Він заявив про наявність чітких доказів того, що Байден пропонував Порошенку звільнити Шокіна.

"Я не працював тоді в політиці США, але була загальна думка серед дипломатів Євросоюзу, Франції, Німеччини, США, Великої Британії, що Шокін не виконував своєї роботи генерального прокурора. Він не розслідував справ про корупцію", – свідчив Волкер.

Утім найбільшої популярності прізвище Байдена набуло завдяки розмові українського президента Володимира Зеленського з Дональдом Трампом, стенограму якої Білий дім також оприлюднив у листопаді 2019-го. У ній Трамп просив Зеленського "поглянути" на справу сина Джо Байдена - Хантера в Україні. Байден - потенційний конкурент Трампа на президентських виборах 2020-го. Справа в тому, що Хантер Байден 2013 року увійшов до наглядової ради найбільшої газовидобувної компанії України "Бурісма". Її власник - ексміністр екології Микола Злочевський. Проти компанії і справді відкрили кілька справ, зокрема за несплату податків, видавання спеціальних дозволів на користування надрами. Тодішній генпрокурор Віктор Шокін ці розслідування вирішив призупинити. Через тиск Штатів, заявив від адвокату Трампа Рудольфу Джуліані.

"Це публічне підтвердження того, що ми майже остаточно втратили так звану суб'єктність, — каже Gazeta.ua про заяву Байдена політолог Олександр Кочетков. — Тобто бажання та можливість країни самостійно приймати рішення щодо внутрішньої та зовнішньої політики. Зважаючи певним чином на позицію партнерів. А коли бувають такі заяви — це фактичне привселюдне підтвердження, що ми суб'єктність втратили. Бо хтось може ззовні нам нав'язати, поставити ультиматум щодо абсолютно внутрішньої проблеми. Генпрокурор — це посада внутрішнього чиновника. Дати рекомендації — це одне, ставити ультиматум — це інше".

"Якщо в нас є сильна, зважена, продумана позиція, стратегія, чітко окреслені інтереси, які знають наші зовнішні партнери, то будь-які кредити й таке інше нам не заважає", — коментує Кочетков фінансову залежність України від США та ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"Сучий син": Байден дав Україні 6 годин на звільнення генпрокурора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути