Ексклюзиви
понеділок, 17 грудня 2018 08:10

Створення антикорсуду йде за планом, якщо ВККС не застопорить - експерт

Створення антикорсуду йде за планом, якщо ВККС не застопорить - експерт
До кінця зими мають обрати 39 суддів антикорупційного суду. Фото: yvu.com.ua

До кінця лютого мають обрати 39 чесних і незаплямованих суддів антикорупційного суду, якщо Вища кваліфікаційна комісія суддів надасть міжнародній раді доступ до інформації про кандидатів.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказала виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк.

"Антикорупційні органи будуть у повному комплекті, коли з'явиться Вищий антикорупційний суд. Туди мають потрапити доброчесні судді, не заплямовані корупційними вироками.

Антикорупційний суд створять на початку 2019 року. Уже триває конкурсний відбір – половину процедур конкурсанти пройшли. На початку січня залучать міжнародну раду громадських експертів, які матимуть можливість заблокувати кандидатів з недоброчесною репутацією. Ця рада проведе співбесіди з кандидатами, щодо яких є сумніви. Після того від Вищої кваліфікаційної комісії суддів залежатиме, кого оберуть на 39 посад суддів антикорупційного суду. Це має бути до кінця лютого. Усе йде за планом.

Зараз стоїть питання, чи ВККС надасть міжнародникам доступ до персональних даних кандидатів, щоб оцінити їхню доброчесність, статки, податки, зв'язки, записане на родичів майно", - пояснила Каленюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко озвучив дедлайн для старту Антикорупційного суду

14 червня набрав чинності закон про Вищий антикорупційний суд. Він розглядатиме кримінальні справи про корупційні правопорушення. Національне антикорупційне бюро проводитиме розслідування. Справи до суду передаватиме Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Суддею ВАС може бути громадянин із суддівським стажем не менше 5 років, науковець у сфері права чи адвокат із 7-річним досвідом роботи.

Зараз ви читаєте новину «Створення антикорсуду йде за планом, якщо ВККС не застопорить - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути