Ексклюзиви
середа, 08 жовтня 2008 18:50

Стельмах каже, що гривня не вискочить з коридору

Об"єктивна оцінка поточного стану економіки України дає підстави для коливань ринкового курсу гривні в рамках 4,8-5,0 грн/$, вважає глава Нацбанку Володимир Стельмах.

"Об"єктивний курс (на міжбанківському валютному ринку) повинен бути ніяк не вище 5 грн/$. Об"єктивно, з урахуванням ситуації в іноземних донорів, у рамках 4,8-5,0 грн/$, - десь у цих межах", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.

Говорячи про зниження курсу гривні на міжбанку, що спостерігався в останні дні, глава НБУ відзначив, що на валютний ринок впливає скорочення валютних надходжень у країну через зменшення попиту на міжнародному ринку на українську металургійну і хімічну продукцію.

При цьому попит на валюту підтримується і традиційними сезонними факторами: Україна ввійшла в період здійснення авансових платежів за зовнішньоекономічними контрактами на наступний рік.

Крім того, за словами глави НБУ, міжнародна фінансова криза ускладнила доступ українських банків до ресурсів на зовнішньому ринку, тоді як необхідність погашення раніше узятих кредитів примушує кредитно-фінансові установи накопичувати валютні кошти, формуючи додатковий попит на міжбанку.

"Росте попит, при стриманих надходженнях іноземної валюти це підвищує курс. Підстав для різкого погіршення ситуації нема, але іноземні донори не дають достатнього рівня впевненості", - сказав він.

Як повідомлялося, на міжбанку з початку року курс гривні знизився на 11% - до 5,6000 грн/$1 (на 8 жовтня - до середини дня), тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/$1: зниження курсу прискорилося в останні дні.

Разом з тим глава Нацбанку відзначив, що оновлений Радою НБУ в жовтні орієнтир для офіційного курсу (4,95 грн/$ +/-8%) є реалістичним.

"Немає підстав для більшого зниження офіційного курсу. У нас є питання погіршення поточного рахунку і сальдо торговельного балансу, але в нас усе-таки зведений платіжний баланс позитивний. Тому мова про девальвацію не йде. Мова йде про те, що в зв"язку з певними обставинами відбувається корекція курсу, особливо ринкового", - пояснив Стельмах.

Глава НБУ також відзначив, що необґрунтоване зниження курсу гривні веде до подорожчання вартості критичного імпорту і, виходячи з цього, Нацбанк готовий підтримати ринок валютними інтервенціями.

"Офіційний курс і резерви Нацбанку призначені для того, щоб не підвищувалися ціни на критичну сировину та інше, коли його не вистачає економіці. Для нас критичною сировиною зараз є енергоресурси: газ, нафта і нафтопродукти. У таких умовах ми вступаємо в гру і продаємо валюту. Стоїть питання про підтримку економіки - щоб вона працювала. Якщо не буде енергоресурсів, то яка економіка буде працювати?", - сказав Стельмах.

Зараз ви читаєте новину «Стельмах каже, що гривня не вискочить з коридору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути