четвер, 20 березня 2008 09:21

Ставнійчук: Черновецький може оскаржити рішення Ради, а БЮТ чинить тиск на окремих членів ЦВК

Постанова Верховної Ради про проведення дострокових виборів у Києві може бути оскаржена у судовому порядку. Про це заступник глави Секретаріату президента Марина Ставнійчук заявила вчора на брифінгу. Таким чином, СП спростував заяву прем"єр-міністра України Юлії Тимошенко про те, що постанова Верховної Ради про проведення дострокових виборів у Києві не підлягає оскарженню у судовому порядку.

Ст. 124 Конституції України дозволяє оскаржити в судовому порядку дії або бездіяльність будь-якого державного органу, у тому числі і Верховної Ради, відзначила Ставнійчук.

Також Ставнійчук заявила, що БЮТ чинить тиск на окремих членів Центральної виборчої комісії. "БЮТ продовжує потужну  кампанію проти окремих членів ЦВК", - сказала вона.

Склад Центральної виборчої комісії на сьогодні змінювати недоцільно, відзначила Ставнійчук. При цьому можливою метою зміни складу ЦВК вона назвала забезпечення об"єктивності роботи Комісії. Ставнійчук також відзначила, що у разі можливої зміни складу ЦВК Президент України враховуватиме професійні якості кандидатів на посади членів ЦВК. "Повинен бути проведений аналіз роботи кожного члена ЦВК, і на підставі цього аналізу будуть вжиті певні заходи", - сказала Ставнійчук.

На думку Ставнійчук, ЦВК не забезпечує виконання своїх обов"язків, зокрема, по створенню реєстру виборців, а також порушує окремі норми закону про ЦВК. Кажучи про перспективу відставки голови ЦВК Володимира Шаповала, Ставнійчук відзначила, що для цього необхідне подання Президента, а відставка окремих членів ЦВК можлива у порядку, описаному у ст. 85 Конституції.

Ставнійчук відзначила, що переформатування складу Верховної Ради після виборів восени 2007 р. не є безпосередньою підставою для зміни складу ЦВК. Нагадаємо, ЦВК згідно законодавству призначається за квотою політичних сил, представлених у парламенті. Член ЦВК Олександр Чупахін призначений свого часу за квотою СПУ, яка не потрапила до парламенту VI скликання, пише РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Ставнійчук: Черновецький може оскаржити рішення Ради, а БЮТ чинить тиск на окремих членів ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути