Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2022 15:21

Спецтема: Війна Росії проти України

США заборонили Польщі надати Києву винищувачі через Китай – The Spectator

США заборонили Польщі надати Києву винищувачі через Китай – The Spectator
Польща запропонувала передати Україні свої винищувачі ще в березні. Фото: pixabay.com

Сполучені Штати Америки заборонили Польщі передати Україні радянські МіГ-29 в обмін на обіцянку Пекіна "знешкодити ядерну загрозу російського диктатора Володимира Путіна".

Мова про пропозицію Польщі у перші дні війни та втручання Китаю, пише британський журналіст Овен Метьюз. Про домовленості США та КНР йому повідомили інформовані джерела, передає The Spectator.

"Польща запропонувала передати Україні свої винищувачі. У Вашингтоні спочатку погодилися, але через день, 8 березня, кардинально змінили позицію", – ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Системи Patriot і винищувачі Eurofighter: Німеччина домовилася із Польщею

Китайське джерело журналіста стверджує, що позиція Пентагону змінилася після неофіційних контактів із Китайською визвольною народною армією. Сторони нібито таємно домовилися, що США відхилять пропозицію Польщі щодо винищувачів для України, а "пекінські генерали зроблять усе можливе, щоб знешкодити ядерну загрозу Путіна в найближчому майбутньому".

"Це спрацювало. США вирішили, що постачання винищувачів зайдуть надто далеко", – пише видання.

Польща пропонувала передати Україні від 26 до 33 своїх винищувачів МіГ-29. Їх випустили у 1980 роки для ВПС Східної Німеччини. 2003 року літаки передали Польщі за символічну суму €1 кожен.

8 березня стало відомо про готовність уряду Польщі передати в розпорядження Сполучених Штатів Америки всі свої винищувачі МіГ-29, про які просила Україна.

Водночас Польща закликала США на заміну надати їй старі літаки з відповідними експлуатаційними можливостями. Польський уряд закликав чинити так само і інших союзників по НАТО, які мають на озброєнні літаки МіГ-29.

Натомість у Пентагоні назвали необґрунтованою ініціативу Польщі дати у розпорядження Сполученим Штатам свої МіГ-29, щоб надалі уможливити передачу цих винищувачів Україні.

Зараз ви читаєте новину «США заборонили Польщі надати Києву винищувачі через Китай – The Spectator». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути