середа, 24 квітня 2019 08:13

На голову Центрвиборчкому двічі відкривали кримінал

На голову Центрвиборчкому двічі відкривали кримінал
Михайло Охендовський 15 років працював у Центральній виборчій комісії. Фото: Новое время

Два роки тому, 24 квітня 2017-го, Національне антикорупційне бюро направило до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури остаточну підозру колишньому голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському.

"Сьогодні ми подали остаточну підозру голові ЦВК. Ми готові подати всі докази нашим колегам прокурорам, щоб підозра була погоджена", - сказав директор НАБУ Артем Ситник.

13 грудня 2016 року Охендовському в аеропорту "Бориспіль" детективи Бюро вручили повідомлення про підозру у кримінальному провадженні про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів. Він нібито отримав хабарі у великих та особливо великих розмірах. Це майже 1,29 млн грн.

21 грудня Солом'янський райсуд Києва обрав Охендовському запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання до 13 лютого 2017 року: він міг залишати територію України лише з дозволу слідчого. Суд відмовився усунути Охендовського з посади голови ЦВК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу проти Холодницького і Ситника відновлять

16 лютого 2017 року Охендовський заявив, що його адвокати подадуть клопотання до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття кримінального провадження щодо нього. 17 березня Генпрокуратура відкрила справу про незаконне притягнення його до кримінальної відповідальності детективами НАБУ.

22 вересня 2017 керівник САП Назар Холодницький повідомив, що розслідування кримінального провадження стосовно Охендовського призупинили. За рік Верховна Рада звільнили Охендовського та ще 13 членів ЦВК, терміни повноважень яких закінчились.

"Хоча на той момент почеркознавча експертиза вже підтвердила справжність підпису Охендовського, і ми бачили, що в той же день, коли зроблено запис про виплату йому коштів у так званій "амбарній книзі", на його картку приходили гроші. Детективи були готові закінчувати цю справу...Нещодавно суд скасував рішення про припинення розслідування, воно відновлено, тому ми будемо наполягати на тому, щоб підозру було остаточно оголошено, і щоб ця справа пішла до суду", - заявив Артем Ситник 8 травня 2018-го.

11 квітня 2018 року Солом'янський районний суд Києва скасував постанову Холодницького. Розслідування відновили.

18 березня цього року Печерський райсуд Києва зобов'язав Генпрокуратуру відновити справу проти спеціалізованого антикорупційного прокурора Назара Холодницького та директора НАБУ Артема Ситника про втручання антикорупційних органів у діяльність Михайла Охендовського на посаді голови ЦВК.

Зараз ви читаєте новину «На голову Центрвиборчкому двічі відкривали кримінал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути