Ексклюзиви
четвер, 02 грудня 2010 09:07

Син Шухевича нагадав, що Придністров'я було українським

Син Шухевича нагадав, що Придністров'я було українським

Українська націоналістична партія УНА-УНСО закликала офіційний Київ дати жорстку оцінку висловлюванням президента Румунії Траяна Бесеску про можливість входження до складу румунської держави Бессарабії і проведення кордону Євросоюзу по Дністру.

"Це пряме посягання на територію Україну", - заявив лідер УНА-УНСО Юрій Шухевич.

"Коли Бесеску говорить про Бессарабію, то він забуває, що в 40-му році Сталін одним розчерком пера віддав Придністров'я зі складу України радянській і соціалістичній Молдові. Але тоді, щоб передати частину території України, треба було провести референдум, де потрібно було отримати згоду українців. Але ніхто такої згоди не давав. Тому Придністров'я було незаконно передано", - пояснив Шухевич.

"А якщо говорити про Бессарабію, Хотин, то такі заяви Румунії безпідставні. Адже в північній Бессарабії є декілька районів, і вони цілком українські", - додав він.

"І взагалі все над Дністром, а не тільки Придністров'я, не тільки з лівого берега, але і з правого - всі села там українські були завжди. Так що потрібно дивитися з точки зору історії, географії. Ще потрібно подумати, що вони нам повинні віддати. Тому ця заява Басеску, м'яко кажучи, дуже нетактовна. І українська влада повинна жорстко на неї відповісти", - наголосив лідер УНА-УНСО.

Нагадаємо, президент Румунії Траян Бесеску заявив, що Молдова може увійти до складу його країни протягом найближчих 25 років. Бесеску зазначив, що кордон Румунії (і Євросоюзу) пройшов би у такому разі по Дністру, при цьому в України б з'явилася сильна стимул-реакція для подальшої демократизації і інтеграції в ЄС.

У відповідь на це український МЗС натякнув, що не бажає об'єднання Молдови з Румунією. У відомстві зазначили, що будь-які зміни кордонів в Європі, якими б мотивами вони не обґрунтовувалися, "можуть призвести виключно до дестабілізації і до абсолютно непрогнозованих наслідків у всій архітектурі європейської безпеки".

Як відомо, в 1918 році Румунія окупувала Бессарабію, але в 1940 році СРСР повернув її назад разом з Чернівецькою і частиною Одеської областей України. У Бухаресті, тим не менше, досі дуже популярні промови про відновлення Великої Румунії.

"Новый регион"

Зараз ви читаєте новину «Син Шухевича нагадав, що Придністров'я було українським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути