Ексклюзиви
вівторок, 06 липня 2021 10:37

СБУ й Офіс генпрокурора не чіпатимуть Зеленського щодо "вагнерівців"

СБУ й Офіс генпрокурора не чіпатимуть Зеленського щодо "вагнерівців"
СБУ очолює друг Володимира Зеленського Іван Баканов (праворуч). Фото: president.gov.ua

Офіс генерального прокурора та Служба безпеки України не відкриватимуть провадження через обговорення президентом Володимиром Зеленським спецоперації щодо бойовиків-"вагнерівців" із білоруським диктатором Олександром Лукашенком. Про це пишуть "Букви" з посиланням на відповіді на запит.

Зеленський в інтерв'ю на телеканалі "1+1" олігарха Ігоря Коломойського заявив, що телефонував Лукашенкові й "попередив його", "готовий передати всю інформацію про цих людей".

Журналісти звернулися до Офіса президента, Служби безпеки України та офіса генерального прокурора уточнити:

- коли саме відбулася телефонна розмова між Зеленським і Лукашенком;

- чи передавали органам державної влади Білорусі дані щодо "вагнерівців", наявні в правоохоронних і розвідувальних органів України;

- чи вносили до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань інформацію про наявність у діях президента Зеленського складу злочину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хто реально керує Україною?" - мережі сколихнуло інтерв'ю Зеленського

В СБУ відповіли, що відомостей із зазначених питань до ЄРДР не вносили.

В офісі генпрокурора послалися на норми статті 105 Конституції, яка гарантує президенту недоторканність на термін виконання повноважень.

У відомстві також додали, що президент може бути усунутий із поста Верховною Радою в порядку імпічменту в разі скоєння ним державної зради або іншого злочину. У такому випадку конституційна процедура розслідування й розгляду справи про усунення президента з поста імпічментом здійснюється без порушення проти нього кримінальної справи.

Відповідь з Офіса президента не надійшла.

29 липня торік у Білорусі затримали 33 бойовики російської приватної військової компанії "Вагнер". 14 серпня стало відомо, що їх видали Москві.

Через чотири дні журналіст Юрій Бутусов заявив у Facebook, що українські спецслужби вели операцію з розшуку й затримання бойовиків, причетних до збиття малайзійського боїнга, жертвами якого стали 298 цивільних, і українського літака Іл-76, коли загинули 49 військових. За версією журналіста, зривання спецоперації могло трапитися через витік інформації від найближчого оточення Зеленського. Відкласти операцію нібито попросив Андрій Єрмак.

У відповідь керівник ОП заявив про "сплановану дезінформаційну кампанію".

Генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила про відкриття трьох кримінальних проваджень. У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про створення тимчасової слідчої комісії щодо можливих протиправних дій посадових осіб. В. о. директора Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов заявив, що справа активно розслідується, тривають допити.

У березні цього року народні депутати вийшли до трибуни з банером "Вимагаємо розслідування державної зради в оточенні президента".

Зараз ви читаєте новину «СБУ й Офіс генпрокурора не чіпатимуть Зеленського щодо "вагнерівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути