Ексклюзиви
середа, 22 серпня 2018 08:12

5 місяців у СІЗО: Савченко їсть перловий суп, робить орігамі і миється в камері

5 місяців у СІЗО: Савченко їсть перловий суп, робить орігамі і миється в камері
Надія Савченко перебуває у СІЗО 153 дні. Фото:ТСН

5 місяців тому, 22 березня 2018-го року, у Верховній Раді затримали народного депутата Надію Савченко. Вона перебуває у СІЗО 153 дні.

Слідство по справі Надії Савченко та Володимира Рубана закінчили. 10 вересня відбудеться наступне засідання суду щодо апеляції про тримання під вартою.

Нещодавно її помічниця Тетяна Проторченко виклала фото їжаків, які нардеп робить у камері з паперу.

Віра Савченко розказала розказала Gazeta.ua, що Надія робить у вільний час.

"Довго тривало голодування, були криваві блювання, спазми шлунку. Але зараз Надія почувається нормально. Має душ один раз на тиждень. Можна просити більше, але вона вважає, що їй не потрібні преференції. У СІЗО сидить 42 людини. Савченко знаходиться в одиночці на 4-му поверсі, душ на першому. У таку спеку доводиться митись у тазику. Санвузол, який знаходиться в кімнаті, після використання не можна злити. Потрібно просити конвой, щоб натиснули кнопку за межами камери. Це приниження гідності і КДБ-шна система - "без нас нічого не може". Кажуть, що це для безпеки.

Поліграф двічі переривався. Після того, як адвокати подали заявку на продовження, на сайті СБУ з'явилась інформація, що все закінчено. Детектор підтвердив її вину. Але адвокатів не допустили, питання захисту не поставили, процедура тривала 7 годин 40 хвилин. Її можна робити не більше 2. Людина втомлюється, відповіді не конкретні. Питання ставили дивним чином - "Ви купували зброю, для цього ходили — у магазин, музей чи дитячий садок". Це не не питання, а ствердження. Нам дозволили провести ще одну експертизу, але за свої кошти. Адвокати готуються до цього. Є питання щодо незалежності. Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін, який має забезпечувати незалежність, був на брифінгу з Луценком. Розповідав, як Савченко збирається знищити дитячі садочки, але нічого не сказав про Кончу-Заспу чи Верховну Раду.

Савченко написала заяву на вихід з голодування. Є постійна печія. Дають перлову кашу, перловий суп, перлову котлету. Але можна передавати щось. Вчора мама передала дві цибулини та дві перчини. Ще одна людина нещодавно передавала яблука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко робить у камері їжаків

Є багато вільного часу. Савченко читає книги, які їй дарували дисиденти. Наприклад, Семен Глузман подарував свої мемуари. Перечитали твори Черчиля. Робить орігамі, пап'є-маше. Руки зайняті і голова розслаблена. Робила це ще у російській в'язниці, багато подарувала після звільнення".

13 липня Шевченківський райсуд Києва залишив Надію Савченко під вартою до 10 вересня.
Нардепа підозрюють у підготовці замаху на життя президента, прем'єр-міністра, членів уряду, народних депутатів, повалення конституційного ладу. Вона нібито змовилася з підозрюваним у тероризмі Володимиром Рубаном, ватажками ДНР Олександром Захарченком та Олександром Тимофєєвим. Після того, за версією слідства, в окупованих Макіївці, Горлівці й Донецьку купила зброю.

Зараз ви читаєте новину «5 місяців у СІЗО: Савченко їсть перловий суп, робить орігамі і миється в камері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути