пʼятниця, 21 лютого 2020 13:08

Розвідка США попереджає. Росія знову допомагає Трампу на виборах

Розвідка США попереджає. Росія знову допомагає Трампу на виборах
Росію підозрюють у втручанні у вибори в США. Фото: REUTERS

Чиновники розвідки США попередили конгресменів, що Росія втручається у цьогорічну передвиборчу кампанію з метою допомогти Дональду Трампу залишитись президентом на другий термін.

Із посиланням на трьох чиновників, які знають подробиці закритого брифінгу для американських парламентарів, про це написала Washington Post, повідомляє УНІАН.

Чиновники повідомили про брифінг розвідки на умовах анонімності. Їхня доповідь заторкала зусилля Росії вплинути на вибори 2020-го й посіяти розкол в американському електораті. Брифінг у Комітеті Палати представників з питань розвідки відбувся 13 лютого. Через день Трамп "відчитав" тогочасного директора національної розвідки Джозефа Магваєра. Цього тижня президент США оголосив, що Магваєра замінить на посаді Річард Грінелл. Адже він більш лояльний до Трампа.

Застереження американської розвідки піднімає питання про чесність президентської кампанії. Крім того, виникають сумніви, чи адміністрація Трампа робить належні кроки для боротьби з втручанням, з яким США зіштовхнулися 2016-го.

Американські розвідувальні агенції кажуть, що Росія втручалася у вибори 2016-го за допомогою кампаній у соцмережах, а також викрадення й публікацію електронних листів Демократичної партії. Вони вважають, що Росія намагалася допомогти кампанії Трампа й посіяти хаос в американському політичному процесі. Спеціальний представник Департаменту юстиції Роберт Мюллер дійшов висновку в своєму розслідуванні, що російське втручання було "широким і систематичним". Однак він не знайшов злочинної змови між Москвою та виборчим штабом Трампа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент США зізнався, що відправляв в Україну свого адвоката

Після нового брифінгу, який провів представник національної розвідки Шелбі Пірсон, республіканські конгресмени виступили проти озвучених висновків, наголосивши, що Трамп був жорстким у ставленні до Росії. Трамп справді схвалив жорсткі економічні санкції проти Москви.

Однак він також постійно позитивно висловлювався про Володимира Путіна й вивів американські війська з регіонів, наприклад, у Сирії, де Москва змогла заповнити вакуум. Торік він "заморозив" військову допомогу для України, з якою Росія воює. І це рішення зіграло центральну роль у процесі імпічменту.

Суддя Окружного суду Вашингтона Емі Берман Джексон засудила ексрадника президента Трампа, Роджера Стоуна, до трьох років і чотирьох місяців ув'язнення. Таким чином, довірена особа Трампа, яку судили за результатами російського розслідування спецпрокурора Мюллера, отримала реальний термін покарання в суді Вашингтона, попри тиск з боку президента на судову систему США.

Зараз ви читаєте новину «Розвідка США попереджає. Росія знову допомагає Трампу на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути