Ексклюзиви
вівторок, 19 січня 2021 20:06

Україна рухається в бік цивілізації - Ройтбурд

Попри всі зусилля реваншу, Україна рухається в бік цивілізації. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд.

Про вибір українців:

Ці вибори (президентські вибори у 2019 році, коли переміг Володимир Зеленський. – Gazeta.ua) були змаганням між ідеєю педальованої ідентичності та ідеєю відкритості України, яка в карикатурному вигляді була втілена президентом як "какая разница?" Але це була спроба об'єднати Україну спільним проєктом надії. Інша річ – як це вдається.
Я належу до фракції "Європейської солідарності". Але й тоді, і зараз кажу: з цього треба взяти урок. Враховувати і йти на об'єднання задля подолання загроз. Навіть на договорняки. Треба створити сильну центристську Україну, яка керуватиметься здоровим глуздом. Для цього має бути діалог між партіями.

Про Революцію гідності:

Революція гідності була для всіх чимось своїм. Хтось прийшов на Майдан проти олігархів. Хтось - за націократію. Хтось - за інтереси працівників. Хтось - за ліберальніший капіталізм. Та якщо добиратися до суті, це була революція геополітичного вибору. Він зроблений. Поки що, попри всі зусилля реваншу, ми рухаємось туди, куди Україні треба. Не стали частиною Євразійського союзу і сателітом Росії. Лишилися країною, яка зберегла демократію. Ми – країна, де попри корупцію є принцип верховенства права, хоч би яким суперечливим воно є. Рухаємося в бік цивілізації. Ми не потрапили у пастку антицивілізаційного вибору. Це - головне.

Про мову Одеси:

Думкою про російськість Одеси давно маніпулюють - нічого не вийшло.
Так, в Одесі розмовляють російською. Це теж технологія розколу, коли кажуть, що українці російською не говорять. Я за те, щоб українська мова в офіційному просторі займала більше місця. Нормально, коли будуть плакати українською, всі офіційні заходи проводитимуть державною, коли українська звучатиме в органах місцевого самоврядування. Але це не означає, що мова є критерієм поділу на своїх і чужих. Мені ближчі російськомовні, які йдуть боронити Україну, ніж бездоганно україномовний Медведчук.

Про українське мистецтво:

Українське мистецтво у світовому масштабі недооцінене.
Якщо пересічного європейця запитати про українське мистецтво, згадає народні пісні, танці, виставки художників-традиціоналістів. Та у нас є й інше мистецтво. Мій друг піаніст Олексій Ботвінов понад 300 разів зіграв найскладніший твір в історії фортепіано - "Гольдберг-варіації" Баха. У Німеччині йому сказали: "Ми не знали, що у вас є класична музика. Думали, в Україні існує лише фольклор.

Автор: Анатолій ГАЄВСЬКИЙ
  Олександр Ройтбурд у дворі Одеського художнього музею
Олександр Ройтбурд у дворі Одеського художнього музею

Просуваючи Україну, ми робимо акцент на архаїчну екзотику, як молода африканська держава, у якої нема класичного підґрунтя. У нас воно є. Але ми вперто несемо світу соняшники, писанки, вишиванки. Це теж цікаво. Але сучасне українське мистецтво - інше. Воно переймається не лише проблемами спадщини, а і гострими соціальними, культурологічними питаннями, актуальними в естетичному плані. Воно часом критично ставиться до дійсності. Часом нелінійно працює з мовою, з культурними нашаруваннями. Це проходить поза сферою презентації України у світі.

Розмову з директором Одеського художнього музею Олександром Ройтбурдом читайте у журналі "Країна" від 14 січня 2021 року.

Олександр Ройтбурд 2017-го виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. довго судився за поновлення на поновлення на посаді. Хоче, щоб музей мав статус національного.
На місцевих виборах у жовтні 2020-го пройшов до Одеської обласної ради від партії "Європейська солідарність".

Зараз ви читаєте новину «Україна рухається в бік цивілізації - Ройтбурд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути