пʼятниця, 26 лютого 2021 13:48

Разумкова назвали маніпулятором

Разумкова назвали маніпулятором
Заяву спікера прокоментував журналіст. Фото: Олександр Клименко, rada.gov.ua

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вдався до маніпуляції, коли прокоментував рішення суду про тюремне ув'язнення громадського діяча Сергія Стерненка. Про це у Facebook написав журналіст Данило Мокрик.

У четвер на брифінгу Разумков заявив про справу Стерненка, що серед механізмів, як відстояти свою правоту, є Європейський суд з прав людини.

"Якщо Стерненко не згоден з вироком, нехай звертається до ЄСПЛ". Це - ще одна маніпуляція у справі Стерненка. Сьогодні до неї вдався, наприклад, спікер ВР Дмитро Разумков, - пише Данило Мокрик. - Поговорімо про звичайну процедуру в Європейському суді з прав людини - той самий ЄСПЛ.

1. Туди можна звернутися лише після того, як вичерпано всі можливості внутрішнього правосуддя. У цьому випадку - апеляція і касація. Це - не тижні, не місяці. Це - роки.

2. Сам розгляд ЄСПЛ - це також роки. Роки, упродовж яких порушення прав людини триває. Наприклад, коли з явними порушеннями засуджена людина сидить у тюрмі.

3. ЄСПЛ не скасовує вироку. Він може констатувати порушення прав людини в судових рішеннях. Може присудити цьому потерпілому матеріальну компенсацію, як правило, невелику.

Але ЄСПЛ не скасовує нормативні акти, судові рішення. Нема такого, що сьогодні ЄСПЛ ухвалив рішення - і завтра людина вже на волі. Максимум: ЄСПЛ може накласти на державу якісь зобов'язання.

Успішний кейс: це коли на підставі рішення ЄСПЛ людині вдається добитися перегляду вироку. Так теж стається не завжди".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокати Стерненка дали поради на завтрашній мітинг під Офісом президента

"Що кажуть Стерненку ті, хто рекомендують звертатися до ЄСПЛ? Вони кажуть ось таке: "Нехай Стерненко відсидить декілька років, може, усі 7 років 3 місяці, а потім, може, нехай відсудить у держави пару тисяч євро", - зауважив Данило Мокрик.

23 лютого громадського діяча Сергія Стерненка засудили до 7 років і 3 місяців в'язниці з конфіскацією половини майна. Рішення виніс Приморськй райсуд міста Одеси.

Увечері того ж дня під Офісом президента відбулася акція протесту, у якій взяли участь кілька тисяч громадян.

Зараз ви читаєте новину «Разумкова назвали маніпулятором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути