четвер, 17 жовтня 2019 11:42

Здай корупціонера за винагороду: Рада ухвалила законопроект про інформаторів

Здай корупціонера за винагороду: Рада ухвалила законопроект про інформаторів
Повідомляти про корупцію можна анонімно. Фото: Colourbox

Верховна Рада ухвалила в цілому президентський законопроект №1010, який передбачає винагороду за викриття корупції.

Документ підтримали 252 народні депутати.

Згідно з ним, громадяни анонімно можуть повідомляти НАЗК про можливі факти корупційних правопорушень - електронною поштою чи на "гарячу лінію". Після отримання скарги НАЗК перевірятиме факти й отримувати пояснення від чиновників, про яких повідомив викривач. Інформатору результати перевірки нададуть протягом трьох днів після її завершення.

За викриття корупції передбачена грошова винагорода у розмірі 10% предмета корупції, але не більше 3 тис. мінімальних заробітних плат (12,5 млн грн за мінімальної зарплаті 4173 грн). Винагороду визначає суд. Її можуть призначити, якщо розмір хабара або збитків, завданих державі від факту корупції, становить не менше 5 тис. прожиткових мінімумів (9,6 млн грн за прожиткового мінімуму 1936 грн).

Викривач не несе юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції. Інформаторам гарантують безкоштовну правову допомогу, захист у разі загрози життю та здоровʼю, відшкодування витрат на адвоката. Викривачам обіцяють захист від звільнення з роботи або пониження в посаді, якщо це буде повʼязано з викриттям корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАБУ закликали не телефонувати на гарячу лінію про кожен випадок корупції

23 вересня у відеозверненні у Facebook Зеленський заявив, що запускає "наймасштабніший" челендж. Він запропонував українцям жити за законом, сплачувати податки та повідомляти про корупцію на "гарячу лінію" НАБУ.

Зараз ви читаєте новину «Здай корупціонера за винагороду: Рада ухвалила законопроект про інформаторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути