середа, 09 січня 2008 13:15

"Політика не мала впливу на інфляцію"

Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що інфляцію в 2007 році визначала сукупність зовнішніх і внутрішніх чинників, а вплив політичної ситуації на значення показника був незначним.

"Я б сказав, що, на мій погляд, цього року політичний чинник є третьорядним, а не другорядним, - підкреслив Бураковський . - Хоча зрозуміло, що традиційно уряд, який перебуває при владі, намагається загальмувати інфляцію. Були свого роду домовленості, до речі, не до кінця зрозумілі домовленості з окремими виробниками. Що їм було обіцяно за те, щоб протягом якогось періоду часу вони не підвищували ціни або не переглядали ціни, а потім вони все одно їх підвищували? І тут є цілий ряд запитань. Напевно, будь-який уряд напередодні виборів намагається інфляцію припинити".

Бураковський вважає, що основними причинами прискорення інфляції цього року стали підвищення цін на газ і на нафту, а також зростання цін на комунальні послуги разом з подорожчанням продуктів харчування.

В Україні інфляція в грудні 2007 року проти грудня 2006 року склала 16,6%, в січні-грудні 2007 року проти січня-грудня 2006 року - 12,8%. Інфляція в грудні проти листопада ц.р. склала 2,1%, в січні-грудні (до грудня 2006 року) - 16,6%.

При формуванні держбюджету на 2007 рік Кабмін виходив з прогнозу показника інфляції 7,5%, зростання ВВП - 6,5%, зростання промислового виробництва - 8%.


За матеріалом: УНІАН.


Зараз ви читаєте новину «"Політика не мала впливу на інфляцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути