пʼятниця, 23 жовтня 2020 11:00

Проти "слуг" порушили справу по хабарництву

Рік тому, 23 жовтня 2019-го, Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження про можливе вчинення корупційного злочину 11-ма нардепами, які могли отримати по $30 тис. хабара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський заявив, що він не саджає

11 нардепів, які є членами парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики, нібито отримали по $30 тис. неправомірної вигоди за голосування проти законопроєкту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об'єктів нерухомості на засіданні комітету Верховної Ради.

 

За такий злочин передбачали покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Досудове розслідування доручили детективам НАБУ під процесуальним керівництвом САП.

"Слуга народу" найбільша фракція в історії українського парламенту - 254 нардепи. Для кращої комунікації партію розділили на 15 груп, однак у політсилі вирували міжусобиці.

На початку жовтня минулого року президент Володимир Зеленський заявив, що у ВР опоненти шантажують "слуг" з приводу голосування за певні рішення.

Суперечки у найбільшій фракції свідчать про розкол. Окремі депутати починали грати в "свою гру", і бойкотувати деякі ініціативи Офісу президента, а деякі більше всього продавали свої голоси і рішення.

Під час ухвалення бюджету-2018 депутати створили так звані "майданчики Яценка" – це електронні майданчики-посередники між оцінщиками майна та електронною базою Фонду державного майна.

Посередники не здійснювали оціночної діяльності, вони просто пересилали дані й отримували за це з кожної операції оцінки від 500 до 1 800 тис. грн.

У серпні 2018-го "Наші гроші з Денисом Бігусом" повідомляли, що лише за перший місяць роботи фірми, близькі до нардепа з "Відродження" Антона Яценка, "викачали" 23 млн на схемах посередництва.

Окремі депутати внесли до Верховної Ради законопроєкт, який дозволив би цю "схему" ліквідувати, але до ухвалення так і не дійшло.

Водночас, до законопроєкту, була подана альтернатива, яку підготували 19 нардепів від "Слуги народу".

Її головна ідея була - закріплення монополії електронних майданчиків, розширення їх функціонування та усунення з процесу оцінщиків.

Підозрюють, що частина депутатів могла отримати певну "винагороду" за блокування процесу знищення майданчиків.

Президент Володимир Зеленський та керівництво партії "СН" вимагали, щоб "слуги", які є членами фінансового комітету Ради, та автори кількох законопроєктів пройшли детектор брехні.

Зараз ви читаєте новину «Проти "слуг" порушили справу по хабарництву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути