Ексклюзиви
вівторок, 26 серпня 2008 13:06

Про що говорять вишиванки українських політиків (ФОТО)
12

Все частіше наші політики з"являються на публіці у вишиванках. Особливо це помітно напередодні Дня Незалежності. Розповісти про секрети розшитих сорочок, які носять українські знаменитості допомогла народна майстриня Надія Шматок. А продавці зі знаменитого столичного Андріївського спуску припустили, скільки можуть коштувати національні наряди відомих людей. Стилізований під український народний одяг прем"єр-міністр Юлія Тимошенко почала носити в 2007-му. На початку минулого року вона навіть пояснила, чому раніше не одягала такі костюми: "Я вважаю, що недостатньо зробила, щоб надіти вишиту сорочку. Думаю, коли демократичні сили повернуться до влади, тоді ми всі надінемо вишиванки".

"Комплект дуже вишуканий, - оцінює експерт. - Щоб таке змайструвати, майстрині потрібно пів року працювати з ранку до ночі. Вишивка гуцульська і вважається однією з найстародавніших в Україні. У ній багато геометричних і рослинних узорів, а також різних композицій, насиченість червоних, жовтих і зелених квітів. Це все разом оберігає від будь-якої нечистої сили. Костюм підкреслює, що жінка дбайлива господиня. Узори у вигляді рослин і птахів символізують красу, здоров"я, багатство, життєву стійкість і небувалу силу.

Сірий колір на сорочці народного депутата Володимира Литвина символізує простоту, а також силу.

"Це найзвичайнісілька вишиванка, - поз"яснює Шматок. - Рукави з манжетами шили для сільських людей, які багато трудилися, а не просто розмахували руками. До речі, велика кількість на узорі ромбів позначає поле і врожайність".

Продавці на Андріївському спуску кажуть, що сорочка недорога. Це тому, що вишивка виконана окремо. А потім пришита до сорочки, пише "Блик".

У цій яскраво вишитій сорочці ректор Національного університету культури Михайло Поплавський був помічений на святі в "Артеку".

"Багата рослинними мотивами вишиванка характерна для центральних областей України, - відзначила експерт. - Виноград - символ сімейного благополуччя, показує, який цей чоловік зразковий сім"янин. За рідних людей він готовий горою стати!

Народний депутат Андрій Шкіль часто одягає вишиванки. Він якось заявив, що в його колекції близько 30 сорочок. У цій вишиванці чорна нитка.

"Така вишивка характерна для Поділля, - говорить майстриня. - Вона неначе кричить: "Подивіться, який я герой"! Проте чорні узори означають горе і несуть погану енергетику. Такі сорочки раніше носили на похорони. Взагалі призначені вони для скорботи, а не для радості.

Президент Віктор Ющенко дуже часто з"являється на людях у вишиванках і в його гардеробі їх дуже багато. Але його улюблені, - це "білим по білому".

"Це наймодніша зараз в Україні вишивка, - розповіла Надія Шматок. - Такі сорочки типові для спокійних людей. Вони вселяють впевненість в своїх силах і красі. Узор складається з хрестиків і зірочок, що символізує високу духовність і інтелект. Дрібні наскрізні кружечки говорять про те, що господаря сорочки оточує багато людей. А колоски в узорі - прагнення до добра і любові.

Перша леді України Катерина Ющенко (Чумаченко) на одному зі світських прийомів минулого року одягла таку строкату сукню.

"Багато квітів і листя на одязі характерні для Заходу України, особливо Тернопільської області. Але в цій сукні явно перебір, тут десятки різних узорів, все заляпано, - заявила майстриня. - Вважаю, що це повний несмак. Зібрані незрозуміло звідки узори нічого не говорять про Україну. Тим більше сукня з глибоким вирізом на грудях жодна українка раніше не дозволяла собі надіти"

Майстри на Андріївському спуску сказали, що якщо вишивка зроблена хрестом, вартість наряду дешевша, а якщо бісером - вдвічі дорожча.

Блік.

Зараз ви читаєте новину «Про що говорять вишиванки українських політиків (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути