пʼятниця, 21 лютого 2014 15:32

Президентські вибори потрібно проводити негайно - політолог

Президентські вибори потрібно проводити негайно - політолог
Фото: "Волинська правда"

Дострокові вибори президента мають проводитися у два тури.

Про це у коментарі кореспонденту Gazeta.ua сказав політолог Тарас Березовець.

Експерт нагадав, що за діючою Конституцією дострокові вибори президента проголошує лише парламент. Вибори можуть відбутися не раніше ніж через 60 днів після такого рішення і не пізніше ніж через 90 днів.

"Це означає, що найближча дата для призначення виборів, якщо вони негайно на цьому тижні ухвалять рішення, це 27 квітня. Але Янукович не назвав конкретної дати, коли він готовий іти на ці дочасні вибори. Це може бути і грудень 2014 року, або у кращому випадку - осінь. Такі варіанти абсолютно не прийнятні. Вибори потрібно проводити негайно. Тому що в іншому випадку це призведе до нової ескалації насилля", - заявив Березовець.

Політолог зауважив, що зараз Янукович має подати у відставку, якщо він захоче, і балотуватися в якості кандидата. Перед цим має бути призначений новий склад Кабміну і за Конституцією в.о президента має стати новий прем'єр-міністр.

"Цей прем'єр-міністр має бути нейтральною фігурою з умовою, що він не буде балотуватися на посаду президента. Тобто він не буде надавати адміністративний ресурс Януковичу і так само не буде використовувати його на свою користь", - додав Березовець.

Вибори, за словами експерта, мають відбуватися відповідно до чинного законодавства у двотуровій системі.

"Тому що якщо буде однотурова система, то є великі шанси, що в цих виборах, якби це не жахливо звучало, знову перемагає Янукович. Бо в нього зараз електорат - консолідований. Він має свої стабільні 25 %", - зауважив Березовець.

Також політолог висловив думку, що в умовах виборів не буде єдиного кандидата від опозиції, адже балотуватимуться всі бажаючі від опозиції.

"Головна ще одна умова - це звільнення Юлії Тимошенко і дозвіл їй брати участь у президентській кампанії", -додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Президентські вибори потрібно проводити негайно - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути