Ексклюзиви
неділя, 29 квітня 2007 12:16

Президенти України та Польщі вшанували пам`ять жертв операції "Вісла"

В місті Перемишль (Польща) тривають заходи вшанування 60-ї річниці операції "Вісла", під час якої уряд післявоєнної Польщі переселив українське населення зі східної частини країни в північні і західні (так звані "землі повернуті"). Влада дбала, щоб на нових землях українців розселяти розпорошено, щоб не було організованого спротиву і полегшувалась подальша асиміляція.

Заходи почались наприкінці тижня виставкою видань та публікацій, присвячених депортаціям, та презентацією польських і українських фільмів та телерепортажів про післявоєнні депортації.

Одночасно в Варшаві відбулась зустріч президентів Польщі і України Качиньського і Ющенка присвячена сумній річниці.

Сьогодні передбачено богослужіння в православному і греко-католицькому соборах в Перемишлі за жертвами операції "Вісла", прес-конференція, концерт-реквієм і презентація документального фільму Операція "Вісла".

У понеділок заплановано презентацію польських і українських фільмів і телевізійних репортажів про післявоєнні депортації.

28 квітня 1947 р. о 4 ранку понад 17 тис. польських військових почали виселяти українців в рамах операції "Вісла". Протягом квітня-липня 1947 р. було виселено 150 тис. осіб, пізніше долучили до них в"язні концтабору "Явожно" і населення виселене вже після ліквідації операційної групи "Вісла". Разом близько 200 тис. осіб української національності.Частою практикою було також виселення членів мішаних польсько-українських сімей які були хрещені в православній або греко-католицькій церкві, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Президенти України та Польщі вшанували пам`ять жертв операції "Вісла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути