Ексклюзиви
середа, 12 квітня 2017 19:48

Президент шукає людину, яка не "копала" би під Гонтареву

Президент шукає людину, яка не "копала" би під Гонтареву
Валерія Гонтарева залишає посаду голови Національного банку України. Її відставку мають погодити Верховна Рада і президент. Фото: slovoidilo.ua

Після відставки Валерії Гонтаревої та Ігора Булоуса у Петра Порошенка з'явилася колосальна проблема. Має знайти їм вдалу заміну.

Про це Gazeta.ua розповів політолог Віктор Небоженко.

"Ніхто не хоче, щоб найсолодші місця - прем'єра та голови Нацбанку - контролювала одна людина. Тобто Порошенко. Тому, якщо їх замінять представниками від різних політичних сил, то справа піде швидше. Якщо ні – все сконцентрується в руках оточення президента. Тоді може бути сплеск конфлікту. Закінчиться достроковими парламентськими виборами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відреагував долар на відставку Гонтаревої

Порошенко не хоче, щоб новий керівник проводив аудит роботи Гонтаревої, вважає експерт:

"Новий керівник Нацбанку не має проводити аудиту господарчої діяльності Гонтаревої. Принаймні, цього хоче президент. Бо це для них небезпечно. Шукають таку людину, яка "не копатиме". Поки що зупинилися на Вікторові Ющенку.

Зрештою, якщо люди ідуть, це означає, що структури погано працюють. Гонтарева не витягнула. Брудну роботу зробила, а все інше – не виходить. А те, чим вона гордиться, в іншому світі було б соромно говорити. Білоус теж провалив плани по приватизації. Зрозуміло, чому пішов Ігор Гринів (колишній голова фракції "Блоку Петра Порошенка". – Gazeta.ua). Тікає з корабля. Розуміє, що другий раз зробити Порошенка президентом не вдасться. Тому, з одного боку, президент захищає своїх людей, а з іншого – потрібні нові кадри".

Валерію Гонтареву призначили головою Нацбанку 14 червня 2014 року. Змінила на цій посаді Степана Кубіва.

На час її призначення долар коштував 11,85 грн, сьогодні – 27 грн. В Україні було 180 банків, золотовалютний резерв становив $7,53 млрд. Сьогодні банків – 92, у золотовалютному резерві – $16,7 млрд.

Протягом цього часу Гонтареву звинувачували в девальвації української гривні. Під будівленю НБУ організовувалися мітинги вкладників, які вимагали для Гонтаревої "сміттєвої люстрації". А депутати критикували її під час виступів в Раді.

Вслід за Гонтаревою про відставку заявив і голова Фонду держмайна Ігор Білоус.

Зараз ви читаєте новину «Президент шукає людину, яка не "копала" би під Гонтареву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути