Ексклюзиви
середа, 19 лютого 2020 13:31

Прем'єр-міністра заарештували

19 лютого 1999 року колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка затримало американське ФБР в аеропорту Нью-Йорка.

За два дні до цього Верховна Рада зняла з нього депутатську недоторканність. Позафракційний Лазаренко представляв об'єднання "Громада". Членом цієї партії була і експрем'єрка Юлія Тимошенко.

  Лазаренко і Тимошенко у Верховній Раді.
Лазаренко і Тимошенко у Верховній Раді.

Лазаренко попросив у США політичного притулку.

Що було перед цим

У вересні 1998 року Генеральна прокуратура порушила проти Лазаренка кримінальну справу за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. Колишнього прем'єра звинувачували у виведенні до Швейцарії $20 млн через агрофірму. Був допитаний у Женеві, вийшов під заставу.

Згодом Лазаренко виїхав до Греції, а потім - США. Там його затримали за нелегальний в'їзд. Швейцарська влада просила видачі, бо не з'явився до суду. Американці відмовили, бо експрем'єр був під їхнім слідством.

Вироки

У червні 2000-го суд Женеви заочно засудив Лазаренка до 1,5 року ув'язнення та штрафу в 10,7 млн швейцарських франків.

Через шість років суд США засудив його до 97 місяців ув'язнення та штрафу в понад $10 млн за відмивання грошей та інші злочини.

1 листопада 2012 року Лазаренко вийшов на волю з американської в'язниці Terminal Island у Каліфорнії.

За повідомленнями ЗМІ, 67-річний Павло Лазаренко живе зі своєю другою дружиною і трьома дітьми в окрузі Марін неподалік Сан-Франциско.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найбільші перепони для розвитку України - опитування

У лютому 2018 року тодішній заступник гепрокурора Євген Єнін заявляв, що в Україну повернуто $15 млн за рішенням швейцарського суду у справі Лазаренка.

"На рахунках у 5 різних країнах - Швейцарії, Гернсі, Ліхтенштейні, Антигуа, Литві - також заарештовано близько $200 млн. Як у рамках кримінального провадження, яке здійснюється в Україні, так і цивільного процесу, пов'язаного з кримінальним, на території США" , - казав Єнін.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр-міністра заарештували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути