Ексклюзиви
четвер, 11 серпня 2016 19:10

Правозахисник пояснив, чому судді беруть більші хабарі

Правозахисник пояснив, чому судді беруть більші хабарі
Фото: zn.ua

Судді бояться брати гроші. Тому завищують "вартість послуг". Цінники у "прайсах" деяких установах піднялися у 10 разів. Про це Gazeta.ua розповів Едуард Багіров, голова "Міжнародної ліги захисту прав громадян України", правозахисник.

Розмір "позитивного" рішення в суді залежить від того, наскільки справа резонансна. Також від рівня суду.

"Якщо ЗМІ пишуть про справу, то судді зважають на сфери впливу. Виносять рішення на користь конкретних політичних груп чи владців. Якщо є політичне рішення, судді не погоджуються діяти в інтересах підсудного. За нерезонансні справи через посередників просять від однієї до п'яти тисяч доларів. Буває оскаржують право власності на нерухоме майно. Наприклад, землю на 10-15 мільйонів. З суми мають віддати судді 10 відсотків. Якщо 5 мільйонів, то 20 відсотків. Чим менше сума тим більше відсотків. Знаю випадок, як один підприємець з Ізраїлю дав хабар на 350 тисяч доларів судді Адміністративного суду Києва. Це було 5 років тому назад. Зараз ця сума була б набагато більшою", – розповідає правозахисник.

На вартість "питання" впливає і рівень суду, переконаний експерт.

"Розцінки залежать від рівня суду. Вони будуть різними в районному суді Вінницької області і в Печерському суді столиці. Наприклад, в останньому такса від нуля до декількох десятків тисяч доларів. На місяць судді виносять 120-150 рішень. Без ризику можуть взяти для себе 5-6 відсотків сум вартості рішень, які оскаржуються".

На думку правозахисника, старі схеми перестають діяти. На це впливає суддівська реформа, звільнення суддів, критичні публікації в ЗМІ.

"Судді деморалізовані. Тому ці правила дають збій. Надалі діятиме кілька схем паралельно. Судді будуть на свій страх і ризик брати гроші. Але завишатимуть розмір винагороди в багато разів", – вважає Едуард Багіров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат розказав про ціни в судах

Нагадаємо, 9 серпня у Києві викрили суддю Дніпровського райсуду Миколу Чауса на хабарі 150 тисяч доларів. Гроші отримав від наркоділка за звільнення від покарання. Арештувати Чауса заважає його недоторканність, зняти яку може лише парламент. Однак до Верховної Ради така пропозиція не надходила.

Також сьогодні у Facebook народний депутат Борислав Береза написав про те, що Микола Чаус втік.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисник пояснив, чому судді беруть більші хабарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути