Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2018 19:48

Уряд міг і не піднімати ціну на газ - економіст

Уряд міг і не піднімати ціну на газ - економіст
Підвищення ціни на газ найбільше вдарить по тим, хто без субсидій, - середньому класу, каже економіст Олексій Кущ. Фото: відкриті джерела

Модель субсидій фактично з'їла себе, але в уряді не пропонують альтернативи цьому. Про це Gazeta.ua сказав економіст Олексій Кущ.

"Нічого нового, крім субсидій, в уряді не запропонують. Плюс домогосподарствам, які зекономлять, даватимуть додаткову компенсацію по декілька сотень гривень.

Половина споживачів сидять на субсидіях, на це держава витрачає десятки мільярдів гривень. Така модель економічних відносин фактично з'їла сама себе. Зараз якщо від неї відмовитись, це загрожуватиме соціальним вибухом. Бо люди не можуть оплачувати таку ціну за газ.

Навпаки, треба було розглядати питання зниження вартості, як використати газ власного видобутку. Уряду Гройсмана потрібно протриматися у першому півріччі наступного року. Щоб після літа проблеми з фінансуванням субсидій лягли на плечі наступників.

Сотні мільярдів гривень перерозподіляються через бюджет на користь декількох фінансово-промислових груп, які впливають на державні компанії

Підвищення найбільше вдарить по тим, хто без субсидій — середній клас, якого в Україні вже майже немає. Не тільки ж піднімуть ціни на газ для населення, зростуть тарифи на гарячу воду, опалення. Це підштовхуватиме людей виїжджати за кордон. Постраждає вся економічна система. Сотні мільярдів гривень перерозподіляються через бюджет на користь декількох фінансово-промислових груп, які впливають на державні компанії. Гроші не йдуть на розбудову інфраструктури, розвиток і стимулювання економіки.

Отримувачів субсидій побільшає. "Міну уповільненої дії" закладуть під наступний уряд. Після створення реєстру, зі списку виключатимуть тих, хто на думку уряду не потребує субсидій. При чому підстави розширюватимуть - наприклад, для власників земельних ділянок або тих, хто їздить за кордон. Таку "селекцію" відкладуть на осінь 2019-го.

Кабмін міг не піднімати ціну на газ. Насправді МВФ байдуже - підвищать чи ні. Їм потрібне подолання дефіциту у бюджеті і Нафтогазі. Але уряд не пропонує варіантів зміни економічних моделей.

Протестів не буде. Суспільство проковтне чергове зростання.

На жаль, декілька мільярдів доларів, які зайдуть, не будуть обслуговувати національну економіку і платіжний баланс. Натомість, восени політичні еліти почнуть активно виводити свої капітали за кордон за зручним курсом", - каже Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко спробує "повісити" на Гройсмана всіх собак

У вересні в Києві працює місія МВФ. Одна з вимог фодну - приведення цін на газ до ринкових.

Зараз ви читаєте новину «Уряд міг і не піднімати ціну на газ - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути