пʼятниця, 31 жовтня 2008 11:31

Політологи прокоментували провальне голосування щодо фінансування виборів

29 жовтня ВР не підтримала законопроект про внесення змін до бюджету щодо фінансування позачергових виборів до парламенту.

У зв"язку з цим "Центр досліджень політичних цінностей" звернувся до політичних експертів та політиків з питанням:

"Чи означає провал законопроекту по фінансуванню виборів відмову від ідеї їх проведення?"

Володимир Фесенко (голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"):

" Поки що крапка в цій темі непоставлена, оскільки так чи інакше у Президента і далі залишається можливість грати на проблемі розпуску Верховної Ради. Немає коаліції – є можливість розпуску Ради. Як вирішити питання фінансування виборів? Я думаю, що над цим буде думати не лише Президент, але і Партія регіонів, яка зараз найбільш зацікавленою в проведенні дострокових виборів. Це лише закінчення першої партії. Гра ще не закінчена".

Віктор Небоженко (керівник соціологічної служби "Український барометр"):

"Я не думаю, що це провал ідеї перевиборів. Є і інші варіанти фінасування виборчої кампанії. Але це говорить про те, що частина політиків, які є попутниками Ющенка, бояться, що вони не попадуть в майбутні списки. Вони бояться, що вибори погано закінчаться для них. За великим рахунком це перемога Тимошенко, яка єдина публічно чинила опір виборам. Говорити про чиюсь поразку важко, тому що я не можу зрозуміти Партію регіонів, яка дуже хотіла цих виборів, і вона дійсно багато виграє від цих виборів. Але я розумію депутатів з "Нашої України", які підозрюють, що відсотків на 70 вони не опиняться в наступному передвиборному списку. Об"єктивно цей раунд виграла Тимошенко."

Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей "АКСІА"):

"Віктор Ющенко отримав неочікуваний результат, коли Верховна Рада не проголосувала за виділення коштів на вибори. Пропрезидентські сили не дорахувалися сподіваних голосів. Так у фракції НУНС до пропрезидентської частини експерти зараховували 42 депутатів, натомість проголосувало лише 35. В двох "союзницьких" фракціях –Партії регіонів та Блоці Литвина так само не відбулося консолідованого голосування: в Партії Регіонів не проголосувало 6 депутатів, а серед "литвинівців" -3. Це може означати, що почалася переорієнтація на більш перспективного кандидата в Президенти - Юлію Тимошенко. Саме тому, Віктор Ющенко не може так просто відмовитися від ідеї дострокових виборів. В такому випадку дрейф політиків до Юлії Тимошенко посилиться. Тож очевидно, що епопея з достроковими виборами ще не завершена".

Михайло Погребінський (директор Центру політичних досліджень і конфліктології):

"Це означає, що в грудні вже вибори не відбудуться. Про це можна говорити впевнено. А щодо майбутнього, можливість проведення виборів в січні чи навіть навесні виглядає не такою вже і ймовірною. Прогнози вже не такі однозначні як це було тиждень-два тому. Ситуація надзвичайно динамічно змінюється. І якщо буде втрачено контроль над фінансовим ринком в Україні і над промисловістю, і ми будемо мати як сніжний ком зростаюче погіршення економічної і соціальної ситуації, не виключено, що гостро постане питання про зміну уряду можливо на початку весни, або навіть ще взимку".

Олексій Гарань (професор політології, науковий директор Школи політичної аналітики НаУКМА):

"Це не остаточна спроба провести фінансування виборів. Буде спроба ще раз провести це голосування. Але в цьому випадку БЮТ отримує непогані пропагандистські козирі, оскільки може сказати, що за проведення виборів виступає Партія регіонів, частина "Нашої України" і Блок Литвина. Ось вам праобраз майбутньої коаліції в майбутньому парламенті. Думаю, що боротьба навколо питання триватиме".

Gazeta.ua.
Зараз ви читаєте новину «Політологи прокоментували провальне голосування щодо фінансування виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути